Вяра: Кметът на Петрич инж. Вельо Илиев се колебае дали да приеме предложението на реформаторите да оглави листата им за Пиринско

Вельо Илиев

Кметът на Петрич инж. Вельо Илиев още не е решил окончателно дали да оглави листата на Реформаторския блок за Пиринска Македония. ”Идва момент, когато всеки човек преосмисля решението си кое е по-добро за него”, каза вчера градоначалникът пред в. ”Вяра”. Въпреки че е в полагаем годишен отпуск, той присъства на понеделнишката планьорка с екипа му. Инж. Илиев призна, че на всички парламентарни избори са му предлагали да стане депутат. Той обаче каза, че този път предложението, отправено му от реформаторите, е внимателно обсъдено, но не уточни с кого. Инж. Илиев вчера бе откровен с читателите на любимия му вестник. Той ще вземе решението си да оглави листата на Реформаторския блок най-късно до една седмица. Сега въпросът стоял на кантар. Наистина имам подобно предложение, но то изисква да прекъсне по средата мандата си на кмет и да постави под съмнение изпълнението на важни проекти, в които е вложил цялата си енергия. Освен това той каза, че по този начин ще остави хора, с който е работил в екип през всичките му четири мандата като кмет. Прекрасните му спомени за тях го карат да се въздържи от положителен отговор, призна инж. Илиев. Идва обаче момент, в който трябва да обявя решението си и аз ще го направя, каза той.

Градоначалникът вероятно ще приеме, въпреки че приятелите му го посъветваха да не го прави. Ако оглави листата, той ще стартира с най-малко 5000 гласа. Това му дава реални шансове да стане народен представител. При такава канфигурация пред община Петрич има два варианта за избор на кмет. При първия се избира нов титуляр с гласовете на общинските съветници за времето до местните избори, което е в срок до 1 календарна година. При това положение тримата му заместници – по ТСУ Христо Георгиев, по финанси Христо Батев и по хуманитарните дейност д-р Николай Георгиев, ще се конкурират за гласовете на съветниците. При другия вариант президентът насрочва избор, когато срокът надвишава една година от избирането на инж. Илиев за депутат. Градоначалникът е запознат с двата варианта. Той обаче смята, че решението му ще зависи изцяло от него и ще го обяви в близките дни.

Снимка: Вельо Илиев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене