Емил Костадинов от БСП-Благоевград пред ПИК: Срещу Вигенин има особено отношение навсякъде, не знам защо Миков държи той да води листата

вигенин-костадинов

„За мен няма драма. Личното ми мнение е, че в момента не в Благоевград, а навсякъде в страната към Кристиан има по-особено отношение.” Това каза пред ПИК ексдепутатът от БСП в последния парламент Емил Костадинов, който представляваше благоевградския регион.
Костадинов получи 19 гласа от Областния съвет на партията при гласуване вчера за това кой да поведе кандидат-депутатската листа на БСП за предстоящия вот. Най-много гласове получи Корнелия Нинова – 22, а Кристиан Вигенин – само 2. Въпреки това и днес лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че държи непременно Вигенин да води листата в Благоевград.
По думите на Емил Костадинов – „вероятно се разсъждава, че Вигенин е човек, в когото партията е инвестирала много”. В момента настроенията не са особено положителни към него, но може да допринесе, може и аз да греша”, добавя бившият депутат Костадинов.
На въпрос дали настроенията срещу Вигенин се дължат на проевропейската му позиция, когато е бил министър, Емил Костадинов отговаря, че по-скоро те са резултат от „недостатъчната медийна обосновка на присъствието и поведението му във връзка с конфликта Украйна – Русия”.
На питане обаче дали самият той възприема мнението на Вигенин, Костадинов отсича: „Не! Не в този вид. Ние имаме ограничени степени на свобода, защото сме членове на Европейския съюз. В същото време не можем абсолютно да се лишим от суверенитет по някои позиции и можем да ги отстояваме като минимум. Не ние пишем правилата и не ние диктуваме условията.”
Попитахме Емил Костадинов и каква е логиката Кристиан Вигенин непременно да се налага като водач. „Не мога да ви кажа. Изолирал съм се от процесите. Това е преценка на ръководството”, коментира той.
Последното решение за това кой да е водач на листата трябва да вземе Националният съвет на партията (пленумът) в близките дни. Според Емил Костадинов няма голяма вероятност пленумът да не се съгласи с мнението на лидера Миков. „Не вярвам, защото вече се губи темпо. Вече е време да се навлезе в истинска кампания и трябва да спрем да се занимаваме със себе си. Трябва да има решение. То може и да не е най-доброто. Трябва да потиснем вътрешното напрежения и противоречия и да се ориентираме за работа срещу основните си опоненти, а не срещу себе си”, категоричен е Емил Костадинов.
От думите му става ясно обаче, че има и друг проблем – че самият Областен съвет на БСП не е подредил правилно листата. „Областният съвет е дал свое подреждане, в което обаче не е отчетена тежестта на регионите – нито на Благоевград, нито на струмското направление, Петрич и Сандански, които са изолирани и са ситуирани в позиции, които са далеч от избираемата зона, което демотивира”, казва Костадинов.
На въпрос дали ще има битка за преференциалния вот, така че Вигенин да бъде изместен с разместване на листата от избирателите, ексчервеният депутат отговаря:
„След като Изборният кодекс го предвижда и го позволява, вероятно ще има.”

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене