Националния печат

печат

В.“ Капитал Daily“
Дупката в бюджета достигна 1.2 млрд. лв.
Ръстът на разходите продължава да изпреварва този на приходите и към юли дефицитът в бюджета минава 1.147 млрд. лв., което е 1.4% от БВП. За сравнение, миналата година по същото време той е бил едва 170 млн. лв. Числото е опасно близо до планирания дефицит за цялата 2014 г., който е 1.8% от БВП. Това стана ясно от изнесените от служебния финансов министър Румен Порожанов предварителни данни за състоянието на държавните финанси.

Кризата в държавната енергетика се задълбочава

Отчетите на държавните енергийни дружества, които най-накрая бяха публикувани с неколкоседмично закъснение, потвърждават съмненията за задълбочаваща се криза в сектора. Националната електрическа компания (НЕК) е на ръба на ликвиден колапс заради опитите на енергийния регулатор да удържи поскъпването на тока. Влошаващите се резултати на повечето енергийни дружества пък директно са се отразили на приходите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който разчита основно на дивиденти от тях.

В. „Сега“
Държавата проверява асансьори в блокове само по заявка

С медии и служители, командировани от страната, държавната агенция по метрология започна от София показната проверка на асансьорите в страната, наредена от кабинета след трагичния инцидент, при който загина жена, а друга беше тежко ранена. Още в първия ден на акцията бяха констатирани нередности. Какъв ще е общият ефект от проверките обаче, е спорно, защото държавните инспектори могат да проверят само обществените сгради, а на проверка в жилищна сграда отиват единствено по сигнал от граждани.

Съдебният съвет се заинати за спорния електронен вот

Висшият съдебен съвет няма намерение да се отказва от спорната система за електронно гласуване при избора на председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25 септември. Това стана ясно от думите на председателя на етичната комисия Ясен Тодоров по време на демонстрацията на системата пред неправителствения сектор и журналисти вчера.

В. „Монитор“

Ножица за харчовете на министерствата и общинските проекти

Дупката в бюджета трябва да остане в рамките на 3% от БВП, за да не влиза страната ни в процедура по свръхдефицит. За­­това разходите на министерствата до края на годината ще бъдат свити и ще се направят икономии от Програмата за развитие на регионите, по която се финансират общински проекти. За новата ножица след наложилото се вече заради актуализацията на бюджета на НЗОК орязване на средствата за държавните ведомства съобщи служебният финансов министър Ру­­мен Порожанов след заседанието на кабинета вчера.

Изпразниха „Макаров” в мастит бизнесмен

39-годишният бизнесмен Семко Семков бе разстрелян пред дома си в Ботевград около полунощ в сряда. Килърът издебнал Семко, когато слизал от луксозното си „Ауди” пред имението си близо до бившето военно поделение в града. Изстрелите го застигнали на метри от портата на къщата му. Килърът изпразнил почти цял пълнител от пистолет „Макаров” в тялото му, твърдят разследващи. Щом Семков се строполил облян в кръв, убиецът хукнал да бяга през близката поляна.

В. „24 часа“

Асансьорът убиец щял да глътне друга жена преди седмица

Само преди седмица асансьорът, в който загина софиянката Цветелина Радунчева, е щял да зачерни друго семейство, научи “24 часа”.

Съседка е споделила пред свои близки, че когато една сутрин комшийка дръпнала вратата на своя етаж, тя се отворила, а кабината на подемника не била там.

Жената се уплашила и се дръпнала назад – това я спасило да не полети от високо в шахтата. Малко преди инцидента тя повикала асансьора, но се върнала за нещо до вкъщи, след това помислила, че асансьорът вече е на нейния етаж и направо отворила вратата.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене