Иван Гешев на 50! Главният прокурор потомък на славен род от Годлево

Утре, на 19 декември главният прокурор Иван Гешев навършва 50 години. „Ретро“ научи, че предвид ситуацията с Ковид-19 той няма да отбележи юбилея с приятели и дори с близки роднини, а само с жена си и децата. Обвинител №1 спазва стриктно предпазните мерки и независимо от сериозния личен повод няма да се събира и да празнува с никого. Поздравления за празника му обаче вече валят.

Иван Гешев е потомък на известен род, вписан със златни букви в историята на България. През тази есен на родословното му дърво дори бе посветен документален филм в две части, в който и самият той взе участие.

По легенди и предания началото на Гешевия род от с. Годлево е поставено около 1760 г. в една от осемте махали на с. Извор, Босилеградско, намиращо се на 4 км североизточно от Босилеград и на 2 км от сегашната граница между Сърбия и България. Основоположник на рода се явява мъж на име Георги, когото всички наричали Гешо. Оттам тръгнала и фамилията Гешевите. Той имал няколко синове, но от тях най-славна е съдбата на един. Тодор Гешев, който е прапрапрадядо на главния прокурор, бил с ръст на исполин и всявал страхопочитание у всички. Занимавал се с отглеждане на животни, но всичко се променило, след като един от братята му бил убит от поробителите на нивата около 1835 г. Заради гоненията на турците той и братята му се заселили край с. Годлево, Разложко, предвождани от най-големия от тях – поп Арсений. Тодор обаче не намерил мира, зарязал стадото и станал хайдутин, за да отмъсти за брат си. Мигновено събрал своя чета и започнал да залавя турци, безчинствали из българските села, и да ги наказва според провиненията им. Тези, които не тормозели българите, карал само да му връзват цървулите и навущата под одобрителните и строги погледи на неговите хайдути. Така е описан Тодор войвода в книгата „Гешевият род от село Годлево, Разложко“ на проф. Йорданка Гешева и полк. Петър Гешев.

Обширното историко-генеалогично изследване на Гешевия род е публикувано през 2016 г. Според научния труд досега в тази общност са родени 620 души, от които 237 синове и 201 дъщери, останалите са снахи. Разклоненията на Гешевия род са 20. Главният прокурор разказва, че е от т. нар. Златишко разклонение и е пряк потомък на Тодор воевода, чиито наследници се местят край Златица, защото в Годлево нямало достатъчно земя за обработване.

В документалния филм за Гешевия род главният прокурор разказва, че е наследил волята и устрема към победа от предците си. „Въобще не мога да си помисля за предаване. В рода ми няма такива, които са се предавали. Има хора, които са съратници на Левски – това е поп Партений Гешев. Има партизани, хайдути, членове на ВМРО. След 9 септември – служители на службите за сигурност, учители“, казва главният прокурор. „Не бягам, а се бия. От такъв край произхождам“, допълва още Гешев. В лентата той разказва, че неговият дядо е бил подофицер от Българската армия, която е била в Македония. „Баба ми, която беше с трети клас образование, ми разказваше как са ги посрещали с цветя тогава жителите на Скопие. Тя казва – те бяха българи, те се усещаха като българи и ни посрещаха като освободители“, споделя още от спомените си обвинител №1.

През годините Гешевият род не е загубил дирите си. В лятото на 2017 г., макар пръснати из България и чужбина, те успяват да организират родова среща в с. Годлево, на която присъства и Иван Гешев. Неведнъж той е засвидетелствал почитта си към героизма на своите предци, като за 3 март тази година поздрави българите с „Песен за поп Партений“, посветена именно на неговия род.

Иван Гешев (с тъмните очила) на родовата среща в село Годлево през 2017 г.

pik.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене