„Милостта тържествува над съда“! Двамата служители на ДАИ-Благоевград Евтим Гоцев и Петър Денишев излизат на свобода

„Милостта тържествува над съда“! Още двама служители на ДАИ-Благоевград и бившият шеф на КАТ излизат днес на свобода.

Апелативен специализиран наказателен съд пусна под гаранция от по 10 000 лева още двама служители на ДАИ Благоевград – Евтим Гоцев и Петър Денишев. За момента в ареста остават Димитър Занков, Никола Панов, Георги Глинджурски и Димитър Туджаров, съобщава източник на Pirinsko.com.

Припомняме, че съпругът на спецпрокурорката Ирина Арменова – Янчева – Ангел Янчев, братът на главният секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, Красимир Иванов, който в деня на задържането му бил в първи работен ден след отпуск и Бойко Ханджийски, който близо два месеца бе вр.и.д. на ДАИ-Кюстендил, след което бе в отпуск са четиримата служители на ДАИ, които бяха освободени от ареста срещу по 5 000 лв гаранция.

Всички 11 души бяха задържани за 24 часа в арестите на 01 и 02 РУП-Благоевград. По разпореждане на наблюдаващият прокурор Петър Белчев задържаните бяха привлечени, като обвиняеми в организирана престъпна група и оставени за още 72 часа в софийския арест „Гемето“.

Антимафиотите рязаха гуми и разкопаха градината на служител от ДАИ – Благоевград, а инспектор Кирил Механджийски се превърна в Юда за колегите си и стана основен ключов свидетел срещу тях…

Както Pirinsko.com първи съобщи, зрелищната акция на Специализираната прокуратура ГДБОП и ДАНС започна в ранните часове на 24 април.

Над 100 служители на службите се включиха при ареста на 11-те служители на ДАИ и разпитите на близо 30 свидетели от счетоводните къщи в Петрич и Благоевград. Спецакцията започна към 9:00 часа сутринта. Антимафиотите окупираха по едно и също време счетоводните къщи в Благоевградско, както и сградата на Държавната автомобилна инспекция в Благоевград, където извеждаха служителите на инспекцията оковани в белезници.

Едни бяха арестувани на служебното им място, други изведени от домовете им. След разпознаване на личните автомобили паркирани до сградата на управлението се предприеха и претърсвания на жилищата обитавани от задържаните, както следва: Росен Марков, Бойко Ханджийски, Красимир Иванов, Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев, Райко Динев и Димитър Туджаров.

По време на гледане на мярката в Специализирания Наказателен съд, стана ясно, че Служителят на ДАИ Георги Глинджурски е срестуван в село Раздол, където прекарвал отпуск.

Според защитата на инспектора, полицаите са прекалили с правомощията си по време на процесуално следствените действия при претърсване на къщата обитавана от него. Освен, че обърнали покъщината на опъки, ченгетата извадили от гаража лек автомобил марка „Москвич“ собственост на баща му, на който сряза ли гумата, за да се уверят, че няма скрити пари. Освен обширния тараш Антимафиотите запрегнали ръкави и прекопали дворното място на къщата, но без резултат въпреки оперативната информация, че Глинджурски притежавал тлъста пачка от рушвети.

ГДБОП шпионирали с камери сградата на ДАИ-Благоевград в продължение на месеци.

Според спецпрокуратурата, всичко започва още през месец ноември на 2017 година, когато в Главна дирекция за борба с организираната престъпност е получен сигнал за стройна схема за изнудване на транспортни фирми в Югозапада от служителите на ДАИ-Благоевград.

Благодарение на служителка от регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Благоевград, антимафиотите успели да монтират специални разузнавателни средства чрез системата на СОТ в сградата и стаите на инспекторите, където се съхранявали документите на фирмите. Така, след събраните солидни доказателства със снимков и видео материал антимафиотите успели да привлекът, като агент инспектор Кирил Механджийски.

Инспекторът дори вече е направил пълни самопризнания, затова, че и той подобно на колегите си взимал рушвети. С оглед на сигурността си обаче и за да отърве пандиза, той съдействал на разследващият служител от БОП-Благоевград Велко Мешков, който всъщност го спасил от повдигане на обвинение срещу него.

Освен, че е направил самопризнания, Механджийски е обещал и пълно съдействие на службите с уговорка да спаси кожата. И подобно на Юда пред Христос, той се разкаял горко пред разследващите. С цел да не бъде привлечен като обвиняем инспекторът се срещал с представители на фирми на които вече бил взимал рушвет, извинявал се и връщал част от сумата, която му се полагала.

Той развързал езика за всеки колега и подал информация за стая № 6 наречена „Гълабарника“, където инспекторите проверявали транспортните фирми и след работния ден делили рушвета.

В съдебна зала разследващият полицай от БОП-Благоевград Велко Мешков преразказа какво се случва в „Гълабарника“, като се позова, че разполага със СРС- записи, снимки, звук с шум на броене на банкноти, и как става предаването на парите в плик под документите на проверяваната транспортна фирма.

Кой е лидера на ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА остава загадка!

Освен Кирил Механджийски и служителят на БОП Велко Мешков има свидетелски показания от представители на счетоводни къщи и транспортни фирми от Благоевград и Петрич, сред които Елена Гямчева и М. Мескова.

Днес и бившият шеф на КАТ Благоевград Данаил Стоицов излезе на свобода срещу 10 000 лева гаранция.

Решението е крайно, то бе постановено днес от магистратите на Софийският апелативен съд, които потвърдиха паричната гаранция на ексшефа, Данаил Стоицов.

Припомняме, че той бе задържан след акция, проведена на 22.05.2018 г. от отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР и Националната следствена служба. Бяха му повдигнати обвинения за това, че в качеството му длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР гр. Благоевград, той приемал дар и облага – пари, вещи и услуги с имуществен характер.

Освен това той бе подведен под наказателна отговорност за превишаване на правомощия в качеството му на длъжностно лице и незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси.

По делото бяха повдигнати обвинения на други две лица – Бойко Шарков и Никола Доганджийски участвали в извършване на престъплението. С тяхно участие били създадени условия за намиране на лица, желаещи да регистрират пътни превозни средства, както в гр. Благоевград, така и в пунктовете за регистрация на ППС в РУ – Петрич и РУ – Гоце Делчев.

В нарушение на утвърдените правила били предоставяни регистрационни номера за МПС и ремаркета, теглени от тях, с комбинация от цифри по желание. Разследването по случая продължава.

"Милостта тържествува над съда"! Двамата служители на ДАИ-Благоевград Евтим Гоцев и Петър Денишев излизат на свобода снимка 1

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене