Къщата на убития Андрей Луканов в хаджидимовското село Парил се руши! СНИМКИ

Село Парил се намира в Югозападна България, на 29 км южно от Гоце Делчев. На около час път пеш от селото се намира хижа “Славянка”, една от двете хижи в подножието на Славянка. От нея може да се достигне до Гоцев връх (Али ботуш) откъдето се открива красива панорамна гледка към останала част от планината, Южен Пирин и множеството планини на гръцка територия. 

Преди години Топ Преса беше първата медия, която повести, че  Лилия Гера­симова – вдовицата на Анд­рей Луканов, се засели тайно там и решила да прекара остатъка от живота си именно в това приказно село. Преди години журналистическата екс­педиция на агенцията ни до границата с Гърция, където се намира селото, показва, че прочутата вдовица се по­явява там като гръм от ясно небе но и  изчезва преди година по доста странен начин, след като е станала вече част от новата история на Парил.

Още с появата си в юж­ното село Парил Лилия Гера­симова – вдовицата на Анд­рей Луканов, разпалва люти мъжки мераци и скандали сред местните. Вече цяла го­дина Лили не се е мяркала тук, но страстите не утихват. Напротив – отсъствието й още повече ги разпалва. Журналистическата екс­педиция на агенцията до границата с Гърция, където се намира селото, показва, че прочутата вдовица се по­явява там като гръм от ясно небе и изчезва преди година по доста странен начин, след като е станала вече част от новата история на Парил.

Още преди появата й нейни агенти от Копривлен – ком­бинаторите Тошо и Магда Цуцуманови, започват да обикалят района на селата Тешово, Ловча и Парил и упо­рито търсят да закупят въз­можно най-закътания имот в и без това закътаните селца. След обиколките Цуцумано­ви се ограничават с търсене само в с. Парил. Така стигат до местния “чорбаджия” Бо­рис Попов. “Като се разбра, че се търси имот в Парил, же­ната, синът и снахата ме из­ядоха да продавам – разказва бай Борис. – Дойдоха, видяха. Златно место. То плевня­та и къщата на струват кой знае какво, но дворът е зла­тен. Продадох го за 2500 лв. Страшно ме е яд. Не знаех, че е за жената на Луканов. Как­то и да е. Тя почна да строи и гласува пълно доверие на Цуцумановия Тошо, ама той я прекара жестоко. Тя де да знае, че оня е измамник. Оня водеше строежа, изписваше материали и я мамеше”.

Неочаквано Борис Попов обръща плочата: “Като се ус­танови тук, взехме да общу­ваме и тя все “бай Боре, бай Боре”. Викам й не съм ти ни­какъв бай Боре. Ти си 39-та, аз съм 41-ва, какъв бай Боре съм ти. И какво? Да знаеш, че тая Лили не е жена като жена. Ид­вала ми е на гости, аз съм ходил, ама… Казвал съм й го в очите, абе, ти Лили си студена, хладна жена си. Тя – той и Андрея беше такъв, може покрай него да съм стана­ла такава, ама си живеехме много добре с него, отвръща ми. Питал съм я, абе, твоя Андрея що така сбърка рабо­тите? Вярно ли е, че е разда­вал куфарчета с пари? “Няма такова нещо Боре, – вика ми, – аз не съм видяла куфар­чета, той едно го мислеше, друго стана. Казвах му, не се заигравай срещу Живковата клика, после му казвах, не­дей и да правиш коалиция с тях, гледай си само икономи­ката, ама не ме послуша.”

Днес прословутата къща тъне в разруха, удостовери проверка на Топ Преса. Оказа се че семейството живее в лишения. Андрей Луканов, който бе убит на 2 октомври 1996 г. пред входа на дома си на столичната ул. „Латинка“, а убийството му до ден днешен е обвито в мистерия остави близките си бедстващи. 24 години след трагичната за съпругата и децата му дата животът им по нищо не напомня на този, който са водили преди неговия показен разстрел. Къщата на няколко пъти е обявявана за продан, но интерес към нея няма никакъв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене