Д-р Николай Брънзалов: Ваксината вече е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи

>НЗОК бави и спъва финансирането на мерките, заявиха от Българския лекарски съюз. Какви са аргументите им и работи ли вече системата за издаване на електронни направления за PCR тест коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

Още в предходния анекс беше упоменато, че може да се правят безплатни PCR тестове, както и че трябва да бъдат разкрити повече COVID отделения предвид нарастването на случаите на заразени. Само че, ако не беше нашето настояване, все още нямаше да имаме направления, заяви д-р Брънзалов.

Не може да се подписва един нормативен акт, който влиза в сила от 1 ноември – на 25 ноември. Затова БЛС взе решение за отворено писмо към премиера Борисов. Ние нямаме сигурност и след 1 януари какво ще се случаи относно работата ни, когато трябва да влезе следващия анекс. Аз не искам да го подписваме на 25 януари, категоричен е д-р Брънзалов.

Да, изпращаме електронни направления за PCR тестове вече, потвърди той. Процесът вече е необратим – оттук нататък все повече документи ще бъдат издавани в електронен вид, допълни лекарят.

Да, ваксината вече е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи и ваксинирането ще започне 2-3 дни, след като бъде одобрено от ЕС, обясни д-р Брънзалов.

Ако се правят списъци на желаещи, първата стъпка е да се направят списъци на желаещи медици, категоричен е зам.-председателят на БЛС. Той обясни, че когато започне ваксинацията, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна е стъпка ще бъде къде да отидат те за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да се постави втората игла и да се завърши цикълът.

В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран – и на български, и на английски, допълни д-р Брънзалов.

Преди поставянето на ваксина, няма да се правят антигенен текст. Пациентът ще бъде прегледан дали има клиника – ако няма симптоми, не е проблем. Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела, обясни лекарят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене