ВНИМАНИЕ! Опасни горещини и днес

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за територии в 21 области в страната за 4 август.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Индексът важи за териториите от областите Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. При екстремален индекс метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. При екстремален индекс пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара.

Също така за днес е обявен жълт код за опасно високи температури за 21 области в страната.

Предупреждението важи за областите Ямбол, Сливен, Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Ловеч, Плевен, Враца, Видин, Монтана, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. В тези области се ще бъде горещо, с максимални температури между 35° и 38°.

Днес ще бъде предимно слънчево.

След обяд над планинските и източните райони ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони – югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 33° и 38°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, главно над северното крайбрежие ще превали краткотрайно. Максималните температури на въздуха ще са между 26° и 30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен, по най-високите части и силен запад-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 29°, на 2000 метра – около 23°.

Източник: iStock
В четвъртък вятърът ще придобие южна компонента и температурите временно ще се повишат.

По-късно след обяд над Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми.

В петък от северозапад, с усилване на вятъра, ще нахлуе относително по-хладен въздух.

На места ще има превалявания, придружени и от гръмотевични бури, на места явленията временно ще са интензивни.

В събота ще бъде ветровито и предимно слънчево, вероятността за валежи е много малка.

Източник: НИМХ Агенция „Фокус“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене