Д-р Севдалин Куцаров: Идеята беше системата да бъде подготвена, но никой нищо не подготви

“Идеята на затварянето е да можеш да предпазиш да няма пик на заболелите. Това го видяхме март месец. Видяхме Италия, уплашихме се, затворихме, но никой нищо не подготви. Нямаше елементарни неща. Не говоря за снабдяване с консумативи и предпазни средства, никой не знаеше какво ще се прави. В този щаб имаше един математик, който изрично им каза, те може би му затвориха устата, докъм септември им казваше колко ще са бройките, кога до какви бройки ще се стигне. Никой нищо не направи, болниците не знаеха“.

Tова заяви пред ФАКТИ д-р Севдалин Куцаров, кардиохирург с почти 30-годишен опит, със защитена магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт, който е част от ПП “Републиканци за България“ и в частност е експертът, отговарящ за сектор “Здравеопазване“. Той коментира за медията ни актуалната ситуация с коронавируса у нас.

“Правителството се страхуваше от протести, както се случваха навсякъде по света, но ние тук сме особено чувствителни за това. Оставихме едно изключително политическо решение на учителите и директорите да решават кое училище да затворят, което беше глупост. Това беше всъщност проблемът и резултатът не закъсня.

Няма как да излезеш и да кажеш: “Ние чакаме да станат 600 или 500, както е в Европа“. Идеята беше системата да бъде подготвена, да знае колко болни ще има, на база на това да взимаш решения, а не на бройката колкото в Европа – затваряли на 500, затваряли на 600. Това не е разумно. Ти имаш система, която определя капацитета ти за прием на пациенти, за лекуването им. На повечето болници им казват: “Дайте от вашето отделение един човек да влезе. Ако може да го е прекарал – по-добре“. Спряха плановите операции. След първото затваряне моята клиника се оправи някъде към края на септември, началото на октомври. Пациентите, които оперирахме бяха терминални и трябваше да бъдат оперирани. Но самият страх на хората от отиването в болница – това коства много. СЗО и ООН имаха доклад за това, че депресиите, психичните заболявания, са вследствие на всичко това, което се случва, за Англия например даваха, че са 1/5 нагоре. Това са последствия, които ще вървят след тази смъртност, която е лесно преброима. Доколко само това е смъртността от коронавирус е отделен въпрос, тъй като хората, които си умират по къщите ще са много повече“, продължи анализа си д-р Куцаров.

Той разкритикува и нерешителността и несигурността на българските власти, започнала още през пролетта.

“Спомняте си – ще носите маски, няма да носите, ама само малко като се видите повече. Ще затворим, няма да затворим, те да си решават, ще ги обявим на зони. Добре. И? Един учител да вземе решение на базата да ги преброи колко ученици и учители, за да може отговорността да не е централна. А авторитетът е този, на базата на твоя авторитет да наложиш това, което е най-правилно.

Нали в крайна сметка това е идеята на политиката – някой с визия, или с познания повече, да убеди другите, че това, което се върши е правилното. А всъщност тук това “избяга“.

Лятото ние бяхме решили, че това е, край. А всички други се подготвяха. Германия говореше за втора вълна от април месец. Ние казахме, че всичко сме решили и обявиха: “Добре, че пуснахме вируса да върлува“. Сега да го спрат“, каза д-р Севдалин Куцаров.

Трябва точно да бъде обяснено на хората какво всъщност се случва. Това, което не беше направено, а и досега го няма, още си говорим кои симптоми, при кои симптоми, нямаше протокол за хоспитализация. Не се знаеше какви са указанията, при които един болен се хоспитализира. Излязоха и казаха: “Като има задух“. Това е толкова общо… Нямаше единен протокол – тези болни, при такива симптоми, това се оправи. Хора не знаят реда, не знаят къде да отидат.

Протоколи за лечение на това заболяване, които се спазваха, имаше във Военна болница, “Токуда“ и донякъде в “Пирогов“.

Те лекуваха по определен протокол, който беше измислен. Хората отиват по аптеките и търсят антибиотици. Азитромицин изчезна. Където и да отидете – няма. Точното защото не се знае какво да правят хората. Те не са виновни, най-малко хората са виновни за това, че са се разболели, за да бъдат оставени те да решават.

Сега всички откриха отделения (б.р. Ковид отделения), големите болници, но колко лекари и сестри са необходими? Има стандарти за всяко отделение. За всяка специалност има стандарти, за да се отвори отделение – колко лекари, колко сестри, на колко легла, на колко болни. За тези отделения няма такива стандарти.

Болниците, които не успяват да разкрият необходими места за лечение на COVID болни, трябва да се ангажират с командироване на персонал, след като използват обществен ресурс за финансиране.

Важно е възстановяването на плановите дейности. Това е и единственият начин за финансиране на болниците. Много от болниците в момента са полупразни“, коментира още той.

Самият ни локдаун е малко странен, защото оставиха големите вериги. Отидете да видите в „Джъмбо“ сега, всеки пазарува, защото не е сигурен, че ще отворят моловете. Ресторантите ще работят, няма да работят. Ще бъде до 23:00, няма да бъде 23:00. Решенията са измислени.

Поглеждаш на Запад и виждаш – в тази държава се работи така, даде такива резултати пролетта, и ние правим същото. Затварянето на държавата е, за да бъде отслабен натискът върху здравната система. Следователно отварянето трябва да бъде съобразено единствено с това. Работата на правителството трябва да бъде насочено в две посоки. Едната е опазването на здравето на българите, а другата е компенсация на бизнеса, който не работи. Не може едното да е за сметка на другото“, категоричен бе д-р Куцаров.

Ние пуснахме от нашата партия няколко точки преди повече от месец – какво и как трябва да бъде направено. Някои неща дори се възприеха, после спряха.

Мисля, че тепърва ще се качи тази смъртност.

Естествено, като при всеки вирус ограничението на контактите би довело в рамките на 15-тина дена до спад. Но пак ще кажа, че не са виновни хората. Трябва да има едно говорене – авторитетно и обосновано, и хората биха се съгласили с това. Пролетта беше лесно, умираха някъде по света хора, но сега няма човек, който да няма близък разболял се. Сега вече по-лесно бихме се съгласили каквото и да се наложи“, завърши д-р Севдалин Куцаров коментара си за COVID-кризата.

Припомняме предложенията на “Републиканци за България“ от миналия месец:

1. Осигуряване на единна разпределителна система за болни с COVID в цялата страна. Лечебните заведения по чл.5 от Закона за лечебните заведения да поемат преобладаващо дейностите, необходими за диагностика и лечение на пациенти с COVID. Статутът на тези ЛЗ предполага наличието на специалисти, материална база и възможност за улеснен механизъм за държавно финансиране. Да се включат и областните болници в страната. Водещите ЛЗ в София и в страната по COVID диагностика и лечение до момента да поемат ангажимент да предадат придобития опит. Лечебните заведения по чл. 5 от ЗЛЗ да бъдат осигурени с необходимите предпазни средства, консумативи и медикаменти, както и нужното финансиране, чрез съответните ведомства.

2. Ясни и единни критерии за хоспитализация. Използване на бърз антигенен тест за редуциране на времето до хоспитализация при пациенти, които до момента не са тествани.

3. Максимално бързо възвръщане на плановата дейност във всички останали ЛЗ. Гаранция за осигуряване на спешна помощ за всички други категории пациенти.

4. Командироване на медицински персонал, приоритетно анестезиолози, реаниматори анестезиологични сестри от всички болници, използващи обществен ресурс на финансиране. Осигурено финансиране за целия персонал, директно ангажиран в лечението на COVID пациенти.

5. Въвеждане на единен протокол на лечение (понастоящем използван в няколко от водещите болници).

6. Ангажиране на доболничната помощ в лечението и проследяването на пациентите без необходимост от хоспитализация.

7. Увеличаване на човешкия и материалния ресурс на контролните органи – РЗИ, общински контрол.

Очаквайте през следващите дни във ФАКТИ обширен анализ и идеи от    д-р Севдалин Куцаров за абсолютно необходимата и неотложна здравна реформа в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене