Съкровищницата на българската емиграция: Запознайте се с историята на д-р Иван Гаджев

В преследване на своята американска мечта след 1990 година над половин милион българи се установяват отвъд Океана. Това е петата голяма емигрантска вълна от България към САЩ и Канада за близо 140 години. В този век и половина много наши сънародници успяват в страната на неограничените възможности. Всички сме горди с Джон Атанасов, Асен Йорданов, Игнат Канеф, но малко сме чували за друг голям българин – д-р Иван Гаджев.

Историята на нашите преселници в САЩ започва след Освобождението на България. Тогава много млади мъже отиват на гурбет, за да спечелят повече пари. Цели семейства тръгват за Новия свят след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година. Те са предимно от останалите под османска власт български етнически територии – Пиринска, Вардарска и Егейска Македония. И точно те успяват да се организират в общност.

„Дядо ми отива 1912 година. Банско е под турско, все още. Излиза турски закон, съгласно, който младежи, българчета, също подлежат на военна служба. И не става дума за еничари, каквито са били вземани като деца, а вече зрели младежи трябва да служат в турската армия. И свещеника събира младежите тук в Банско една вечер и им казва: „Така и така, има закон и подлежите на военна служба. На кой на където му видят очите – бягайте!“ И дядо ми с група младежи като него тръгват да бягат, та стигнали до Щатите„, разказва Георги Иванов от Банско.

Българи бягат зад океана и след 9 септември 1944 година. Това е поредна голяма вълна от емигранти, които основно по политически причини напускат Народна република България. А след 1990 година мотивите за преместване в САЩ са основно икономически. Много наши сънародници се възползват от американската правителствена програма „Зелена карта“.

Колкото и невероятно да звучи в центъра на град Гоце Делчев се намира единственият институт за история на българската емиграция в Северна Америка. Създаден е от ветеринарният лекар д-р Иван Гаджев, който бяга в САЩ през 1968 година. Баща му – Илия Гаджев е бил учител, секретар на Околийския комитет на ВМРО и убеден антикомунист. На 5 октомври 1944 година, заради политическите му убеждения е разстрелян без съд и присъда от комунистите. Започват проблемите на семейството. Синът му – Иван Гаджев отбива военната си служба като трудовак. После комунистическата власт не му разрешава да учи фармация. Междувременно фамилията е изгонена от собствената им къща, без обяснение. Той се опитва да разбере причините за това отношение и пише до БКП. Отговорите, които получава не му дават надежда, че нещо ще се промени. Тогава взема решение да избяга от родината си. След години разказва цялата история на аудиозапис. Касетата вече е дигитализирана и се пази в института основан от него.

Той е пресякал границата в труден момент и е преминал на гръцка територия. В нашия район има доста такива местности, през които може да се премине. Също така много хора от Източна Германия са използвали българо-гръцката граница, за да избягат в другата система„, казва Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев.

В САЩ Иван Гаджев е приютен от приятеля на баща му – Добри Бумбалов в Детройт. Първоначално започва работа като общ работник в завод на „Кока-кола“. Година по-късно постъпва на работа като помощник във ветеринарна клиника и така се връща към професията си. През 1973 година Иван Гаджев сключва брак с българката родена в САЩ Флоранс Христова. Година по-късно открива своя модерна ветеринарна лечебница за домашни животни в Детройт. Семейство Гаджеви имат пет деца – трима синове и две дъщери.

„Българското знаме се вее в нашия двор в Детройт. Винаги сме празнували 24-ти май, Илинден. Българи и от други американски градове ни идваха на гости по тези поводи“, посочва Тодор Гаджев, син на д-р Иван Гаджев.

През целият си живот в Съединените Американски Щати Иван Гаджев събира историите на българските емигранти зад океана. Цялата тази архивна документация тежи 60 тона и е разположена на три етажа в нова сграда в центъра на град Гоце Делчев. Според български учени стойността на всичко събрано от д-р Иван Гаджев е на стойност около 600 хиляди лева. Цялата история на българската емиграция е подредена в архив, изложба и библиотека.

Вижте целия филм на Миглена Георгиева във видеото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене