Кметът на Кресна с призив: Моля ви, ако сте с COVID19 не се разхождайте навън!

Кметът на община Кресна отправи апел към съгражданите си да бъдат отговорни към себе си и околните. Думите бяха провокирани от сигнали, че инфектирани с коронавирус хора се разжодат свободно и създават предпоставки за разпространение на опасния щам.
Публикуваме апела на градоначалника без редакторска намеса:
Уважаеми съграждани,
Не е нормално хора, които са контактни на лица с коронавирус или още по-лошо – са с положителен PCR тест за Covid-19 и се лекуват в домашни условия, да се разхождат ежедневно по магазините, заведенията или парковете в общината ! С тяхна помощ пандемията набира сили и в Кресна и по-последни данни почти 40 % от направените тестове в национален мащаб са положителни ! Едновременно, изготвянето на ефективна ваксина още е далеч и масовото й прилагане се очаква не по-рано от средата на следващата година.
Възниква резонният въпрос защо не се спазват противоепидемичните мерки и доказано болни и/или контактни хора постъпват безотговорно и опасно със своите съграждани ?
Вие, които сте положителни, но неглижирате разпоредбите на национално и местно ниво и се разхождате напълно безотговорно и вашите близки, които са контактни, но също неглижират проблема, е добре да знаете, че за големите градове в страната вече е ежедневие да посрещат скръбни вести за техни познати или близки, покосени от Covid-19 и предизвиканите от него усложнения. Уви, това не е мираж и хората, с които се срещате, не са застраховани от заболяването свише. Те са вашите потенциални жертви. Жертви на вашата недоброжелателна небрежност и отказ да спазвате карантина. Жертви, които може и да нямат късмета да преживеят следващия месец !
Уважаеми съграждани,
Като кмет, призовавам РЗИ, Полиция и всички, които разполагат с необходимата информация, да прилагат цялата строгост на закона за нарушителите или незабавно да докладват на компетентните органи за нарушения на карантинирани !
Става дума за опазване на живота и здравето на всеки в нашата общност и нито една мярка, дори най-суровата, не може да се съизмерва със загубата на човешки живот !
Като им желая бързо оздравяване, умолявам вече разболелите се и контактните им лица стриктно да изпълняват изискванията на РЗИ и по никакъв повод да не нарушават наложената им карантина.
Моля ви, търсете общинската администрация и лично мен за всичко, от което имате нужда, но не нарушавайте правилата и си стойте в къщи, докато преборите заболяването.
Моля ви, бъдете отговорни !

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене