РЗИ-Благоевград ще издава без лимит от утре направления за PCR тестове

Регионалната здравна инспекция-Благоевград подновява утре услугата по издаване на „Направление за медико-диагностична дейност“ (бланка МЗ-НЗОК № 4а) на здравноосигурени лица за изследване на „полимеразна верижна реакция за доказване на COV1D-19“ към изпълнители на медицинска помощ, с които НЗОК има сключени договори. За предоставяне на услугата по издаване на бланка здравноосигурените лица следва да имат изявена симптоматика и/или да са контактни на лица с потвърден резултат от COVID-19 изследване и издадена бележка от общопрактикуващ лекар или лекар специалист /зелен талон/.

В същото врме, във връзка с усложнената епидемична обстановка в района на Благоевград, от днес Районна прокуратура започва ежедневни и денонощни проверки за спазване на утвърдените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Във фокуса на проверките са търговските обекти, обществените места и транспорт. Ще се контролира носенето на маски, спазването на социална дистанция, извършването на задължителна дезинфекция.

Проверките ще се извършват лично от прокурорите, съвместно с представителите на контролните органи, на които това е възложено със закон. Те ще продължат с необходим интензитет, с цел изваждането на града от т.нар. „червена зона“, свързана с ръст на новозаразените лица с вируса Covid-19.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене