Пиринска фолклорна кулинария триумфира на Международния фестивал в град Борово

Петричкото село Коларово и благоевградското село Логодаж представиха фолклорната кулинария на Пиринска Македония и обраха големите награди на онлайн кулинарния конкурс, който заради КОВИД кризата беше единственият събитиен модул на ХІІІ-то издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ в град Борово.

Фолклорната кулинарна надпревара приключи на 6 октомври, а на (15 октомври) бяха обявени победителите в различните конкурсни категории. Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на националната история“ представи фолклорната кулинария на своето село Коларово от община Петрич с рецепта за погачата „Поганица – Беганица“. Тя именно спечели Специалната награда на организаторите на фестивала – Народно читалище „Искра – 1898“ в гр. Борово.

Както е описана в конкурсната анотация погачата „Поганица – Беганица“ се приготвя в т.нар. „погани дни“ – дните от Сурва до Богоявление, в които върлуват всевъзможни мръсотии, болести и лошотии. И за тяхното прогонване и предпазване от вредното им влияние всяка стопанка е приготвяла погачата „Поганица – Беганица“, с която е захранвала цялото семейство.

След спечелените първо и второ място на Националния фолклорен фестивал – „От браздата до софрата – по дългия път на хляба“ в село Пещера на община Земен преди месец това е второто голямо отличие за самобитния фолклор на село Коларово, добило вече международна известност с организирания от дирекцията на местния Природен парк „Беласица“ уникален Фестивал на кестена, припомниха наблюдатели на сценичния фолклор и провеждането на фестивалите в условията на КОВИД-криза.

„Както всяко едно селище, така и нашето село Коларово има своите уникални природни и родни дадености, към чието обаяние никой не е в състояние да остане равнодушен“ – кратко коментира печелившите предпоставки за популяризиране на село Коларово председателят на местното сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“ историкът Димитър Тренчев.

Народно читалище „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград участва с три рецепти: „пиле на шише“, „празнична погача“ и отличеният с второ място в категория „Тестени изделия“ „зелник в подница“.

До участие в кулинарния конкурс бяха допуснати общо 111 фолклорни кулинарни рецепти, представени от читалища, училища, сдружения и др. неправителствени организации, и физически лица от България и чужбина, като всички ще бъдат уважени с почетни грамоти. – уточниха организаторите на фолклорния форум в град Борово.

 

ФОЛКПРЕС` 2020

 

Наградените рецепти от Пиринската фолклорна област:

„Поганица – Беганица“, – Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И.“ с. Коларово, община Петрич, обл. Благоевград:

https://www.facebook.com/330467727309223/photos/a.969046706784652/1330994300589889

Зелник в подница – НЧ „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград: https://www.facebook.com/photo?fbid=10207838858606506&set=p.10207838858606506

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене