Connect with us

Култура

Пиринска фолклорна кулинария триумфира на Международния фестивал в град Борово

Published

on

Петричкото село Коларово и благоевградското село Логодаж представиха фолклорната кулинария на Пиринска Македония и обраха големите награди на онлайн кулинарния конкурс, който заради КОВИД кризата беше единственият събитиен модул на ХІІІ-то издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ в град Борово.

Фолклорната кулинарна надпревара приключи на 6 октомври, а на (15 октомври) бяха обявени победителите в различните конкурсни категории. Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на националната история“ представи фолклорната кулинария на своето село Коларово от община Петрич с рецепта за погачата „Поганица – Беганица“. Тя именно спечели Специалната награда на организаторите на фестивала – Народно читалище „Искра – 1898“ в гр. Борово.

Както е описана в конкурсната анотация погачата „Поганица – Беганица“ се приготвя в т.нар. „погани дни“ – дните от Сурва до Богоявление, в които върлуват всевъзможни мръсотии, болести и лошотии. И за тяхното прогонване и предпазване от вредното им влияние всяка стопанка е приготвяла погачата „Поганица – Беганица“, с която е захранвала цялото семейство.

След спечелените първо и второ място на Националния фолклорен фестивал – „От браздата до софрата – по дългия път на хляба“ в село Пещера на община Земен преди месец това е второто голямо отличие за самобитния фолклор на село Коларово, добило вече международна известност с организирания от дирекцията на местния Природен парк „Беласица“ уникален Фестивал на кестена, припомниха наблюдатели на сценичния фолклор и провеждането на фестивалите в условията на КОВИД-криза.

„Както всяко едно селище, така и нашето село Коларово има своите уникални природни и родни дадености, към чието обаяние никой не е в състояние да остане равнодушен“ – кратко коментира печелившите предпоставки за популяризиране на село Коларово председателят на местното сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“ историкът Димитър Тренчев.

Народно читалище „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград участва с три рецепти: „пиле на шише“, „празнична погача“ и отличеният с второ място в категория „Тестени изделия“ „зелник в подница“.

До участие в кулинарния конкурс бяха допуснати общо 111 фолклорни кулинарни рецепти, представени от читалища, училища, сдружения и др. неправителствени организации, и физически лица от България и чужбина, като всички ще бъдат уважени с почетни грамоти. – уточниха организаторите на фолклорния форум в град Борово.

 

ФОЛКПРЕС` 2020

 

Наградените рецепти от Пиринската фолклорна област:

„Поганица – Беганица“, – Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И.“ с. Коларово, община Петрич, обл. Благоевград:

https://www.facebook.com/330467727309223/photos/a.969046706784652/1330994300589889

Зелник в подница – НЧ „Иван Чаушки – 1934“ от село Логодаж на община Благоевград: https://www.facebook.com/photo?fbid=10207838858606506&set=p.10207838858606506

коментара

Култура

Учениците от НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев с добро дело за детското отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“

Published

on

Пари от разпродажби на домашно приготвени ястия събраха за купуване на Перфузор за детското отделение на Гоцеделчевската болница учениците от НПГ „Димитър Талев“ в Деня на българския лекар

Учениците от НПГ Димитър Талев в гр. Гоце Делчев, вдъхновени от идеята да се закупи медицинска апаратура /перфузор/ за детското отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“, вчера приготвиха вкусни домашни ястия, които бяха разпродадени на базара посветен на българския лекар и Денят на благотворителността!

“Ние – учениците от Ученически парламент на НПГ “Димитър Талев” в Гоце Делчев организирахме това добро дело за да благодарим на нашите лекари за това, че ги има и са винаги до нас“, коментираха организаторите на благородната идея. Благодарим на всички, които си купиха вкусни неща и помогнаха за каузата!

Събитието започна и завърши като по вода!

Доволни сме от това, че успяхме да помогнем на нашите медици, които се грижат денонощно за здравето на малките деца и им помагат да пораснат добри, големи хора!

Нашето послание е да бъдем добри, състрадателни, отговорни, сподели Арсения Тепавичарова, 9 Б клас.

Иначе, празникът е разпространен в Канада, САЩ и някои от карибските о-ви. По своята същност, това е религиозен празник – с него хората благодарят на Бог за плодородието и за това което имат, като помагат на болните, немощните и бедните.

коментара

Continue Reading

Култура

Благоевградският театър е сред претендентите за наградите “ИКАР”

Published

on

Церемонията по връчването на националните награди ще бъде на 31 октомври

Националните театрални награди ИКАР 2020 наближават!

Благоевградският театър е сред претендентите за наградата на публиката за най-добър драматичен спектакъл.

Всеки може да подкрепи Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, като гласува за „Портретът на Дориан Грей“ на страницата на Съюза на артистите в България – https://uba.bg/ikar-poll-2020/.

Спектакълът „Портретът на Дориан Грей“, с режисьор Стайко Мурджев е номиниран в категориите „Водеща мъжка роля“ – Севар Иванов за ролята на Дориан Грей, „Поддържаща мъжка роля“ – Александър Хаджиангелов за ролята на Базил Хоулърд и „Авторска музика“ – Петър Дундаков.

Церемонията по връчването на националните награди ИКАР 2020 ще бъде на 31 октомври.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ