Дават още до 12,5 млн. лв. на съдебната власт

След като ВСС одобри над 20 млн. лв. бонуси в Темида

Увеличение на трансферите по бюджета на съдебната власт с до 12,5 млн. лв. разреши Министерски съвет на заседанието си в сряда.

От съобщението на кабинета става ясно, че Висшия съдебен съвет е получил разрешение за увеличението, за да се „осигурят необходимите средства за покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт за 2020 г.“ От информацията става ясно, че трансферът ще е за сметка на „преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.“. От МС подчертават, че увеличението „има за цел улесняване на осъществяването на законоустановените функции на органите на съдебната власт до края на 2020 г“.

Решението на кабинета идва само 20 дни след като на свое заседание кадровия орган на Темида гласува и тази година да даде коледни премии на съдии, прокурори и следователи. За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати. Какъв да бъде точният размер на премията на всеки магистрат поотделно, ще решават административните ръководители по места. Такова допълнително възнаграждение, както и в предходни години, няма да се получава при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание. Премия няма да има и при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене