Connect with us

Новини

Благоевградският зоопарк изгуби лъвчетата си заради некадърността и бездействието на „полукмета“ Томов

Published

on

Двете лъвчета Симба и Косара, които бяха спасени от зоопарка в Благоевград и прехвърлени във Варна, вече се хранят с месо. Те вече са на 3 месеца. Малките хищници са родени на 4-ти юли в зоопарка в Благоевград. Техни родители са лъвовете, родени във варненската зоологическа градина през 2014 г., по-късно преместени в Благоевград. За съжаление, младата майка-лъвица отказала да се грижи за бебетата си и те били преместени първоначално във ветеринарна клиника в София, а по-късно във Варна. Двете лъвчета носят имената на своите баба и дядо – лъвицата Косара и лъвът Симба. През месец септември Варненският зоопарк е достигнал пик в последните осем години с най-много посетители. Някои от тях дори се връщат по няколко пъти, за да ги видят отново. Пренебрегнаха намеренията за осиновяване на благоевградският милионер Николай Динков-Нинджата и Симба и Косара вече имат нови осиновители – клуб за български национални танци и куриерска фирма. Освен това големите котки са и талисмани на ветроходци, които ще се състезават в регатите с техните имена.  Срам и позор за нехайството на полукмета Томов. След като написахме, че Благоевград ще изгуби лъвчетата си, от общината пуснаха новина в сайта си: (24.08.2020) Във връзка с медийни публикации, относно двете лъвчета, родени в благоевградския зоопарк, бихме искали да изясним следното: Община Благоевград и ветеринарна клиника ‘‘Райвет“ – София взимат предвид настоящите нужди на двете животни, като се взе и решение за временно настаняване на лъвчетата в зоопарка във Варна. Те не са преотстъпени или продадени, причината за настаняване е, че в зоопарка в град Варна разполагат с квалифициран медицински персонал, възможности и условия за отглеждане на малките  до момента, когато  започнат да се хранят сами и с обща храна. След като това стане факт, те ще бъдат върнати в зоопарка Благоевград. До тогава ще бъде готова и новата клетка, която се проектира специално за тях.  Както вече съобщихме, двете лъвчета ще бъдат обгрижвани и с помощта на осиновител, който ще осигури всичко необходимо за техните нужди, когато се върнат в Благоевград. Смело написаха в официалния сайт на Община Благоевград – blgmun.com. Няма нищо по лошо от това една голяма община да е без кмет…

 

 

 

коментара

Политика

300 лв. става помощта за 1 и 8 клас догодина

Published

on

От 250 на 300 лева се увеличава помощта за първокласници и осмокласници догодина. 

Това обяви във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от “24 часа”.

Средствата се отпускат без значение от доходите на родителите.

Сачева обясни, че помощта за 8 клас е била въведена тази година заради кризата с коронавируса.

По нейни думи заради епидемичната ситуация е трябвало да има допълнителни стимули, за да се предотврати отпадането на ученици след 7 клас.

Относно детските надбавки за всички семейства без подоходен критерий тя подчерта, че министерството не раздава пари, а дава права.

Министърът обясни, че получаването на добавките ще се случва със заявление.

Тя посочи, че родителите от заможни семейства, които не искат тази добавка, няма да я получават задължително, като просто не подават заявление.

Сачева изтъкна, че за родителите, които са искали да получават детски, но са отпадали заради надвишаване на дохода с 1-5-10 лв., ще бъде намерено по-справедливо решение.

15 млрд. лв. е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

В него се предвижда 300 лв. минимална пенсия и 1440 лв. максимална, като в това число влиза и 5% увеличение по швейцарското правило от юли и 50-те лв., които ще се дават до края на март.

Сачева посочи, че средствата, обявени от правителството в размер на 120 лв. еднократно за хората с пенсия до 369 лв. са предвидени в социалните разходи.

Около 2 млрд. лв. е бюджетът за социални разходи, като увеличението спрямо 2019 г. е с 653 млн. лв.

E79

коментара

Continue Reading

Политика

ГЕРБ Гоце Делчев временно преустановява редовните приемни на общинските си съветници с граждани заради усложнената епидемична обстановка

Published

on

Общинското ръководство на ПП ГЕРБ в Гоце Делчев днес излезе с важно съобщение. Според него, във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, областта и община Гоце Делчев заради COVID-19, ръководството  на ПП ГЕРБ – Гоце Делчев уведомява жителите на града и района, че се отлагат приемните срещи на общинските съветници от ПП ГЕРБ, считано от днес 22.10.2020 г.

Както е известно всеки понеделник досега в офиса на ГЕРБ Гоце Делчев бяха организирани приемни за граждани с общинските съветници на партията.

От днес, те временно се преустановяват заради заразата от КОВИД 19 и гражданите ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на приемните с общинските съветници, съобщиха от ръководството на ПП ГЕРБ Гоце Делчев.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ