Изображение на бог Серапис откриха в Хераклея Синтика

Изображение на бог Серапис току-що излезе при разкопките на форума в Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко, съобщиха от екипа, воден от проф. Людмил Вагалински.

Главата и раменете му се виждат ясно върху глазирания глинен съд, който следва извивките на неговото тяло. „Съдът не е цялостно запазен, но за нас е много интересен, защото за пръв път се натъкваме на Серапис в Хераклея Синтика“, коментира ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).

Серапис е бог на изобилието и възкресението, а синкретичният култ към него обединява египетската и елинистическата традиция. Най-популярен е при династията на Птолемеите. В чест на Серапис при Птолемей III в Александрия е издигнат впечатляващ с мащабите си серапеум (така са наричани храмовете, посветени на това божество).

Дали е имало храм на Серапис и в Хераклея Синтика? Рано е за отговор на този въпрос. Но все пак да припомним, че според най-разпространената версия култът към божеството се налага още при Птолемей I през IV в. пр. Хр. , когато в Египет се стичат гърци и македони от Европа.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене