Мюсюлмани от Рибново строят църквата „Св. Пимен Зографски“ в столичния Изгрев

Майсторите споделят, че за тях е много висока чест и отговорност да участват в строежа на православен храм Строителните работници, които градят единствения в столичния район Изгрев православен храм „Свети Пимен Зографски“ са мюсюлмани от  гърменското село Рибново. Вдигането на църквата обедини  християни, мюсюлмани и хора от цяла България, за да помагат за строежа на православния храм.

„Често си мисля за уроците, които ни дават срещите с други хора, случките и онова, което се оформя като извод и поука. Коледните празници, може би, съвсем предразполагат към такива размисли“, коментира строителният надзор и член на Църковното настоятелство инж. Борислав Пелов.

След избора  на настоятелството по-голямата част от средствата са събрани от доброволни дарения на гражданите. Дарение е и проектът на църквата от бургазлията арх. Станимир Димитров, а инженерната част пък е от „Стивън Джордж“ на арх. Тихомир Казаков. Теренът е също безвъзмездно дарен от Столична община.

Така  с общи усилия вече  напредва градежът на единствената в кв. „Изгрев“ църква „Св. Пимен Зографски“ .

Строителните дейности са дело на „Респект Билд“. Независимо от плащането на етапи работниците усърдно продължават да работят, защото амбицията е около Великден градежът на единствената в столицата църква на името на софийския светец – „Св. Пимен Зографски“,  да е готов.

„Член съм на Църковното настоятелство и активно участвам при изготвяне на документацията, проектирането и строежа на храма. При създаване на проекта се обърнахме към архитект от Бургас. Инженерите са от София. Всички те дариха своя труд и знания, и създадохме добър проект за красива сграда. В дарителската кампания се включиха фирми и граждани от цялата страна. С получените парични средства успяваме да разплатим извършеното строителство, до момента. Бригадата при фирмата- изпълнител на строително-монтажни работи е от село Рибново. Те са българи – мюсюлмани и споделят, че за тях е много висока чест и отговорност да участват в строежа на православен храм. Качеството на извършената от тях работа е доказателство за това.  Урокът, който ни дава Нашия Господ е, че само заедно можем да създадем нещо добро, красиво и в прослава на Неговото Име. Без да се делим по верски критерии, образование, пол или политическа принадлежност. Всички сме чеда Божии“, разказа инж. Пелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене