Ремонтират спешното отделение в МБАЛ – Благоевград, строят 9 физкултурни салона в Югозапада

Министерството на здравеопазването размисли и включи Благоевград в списъка на общините, които с пари от Оперативна програма „Регионално развитие 2014-2020“ ще се сдобият с по-съвременни бази за спешните медицински звена.

В процедурата, която ведомството обяви тези дни за избор на изпълнители за ремонт на спешните отделения, под №1 за Благоевградска област фигурира „МБАЛ Благоевград” АД, за където е предвидено преустройство и пристрояване на спешното отделение, намиращо се в партера на поликлиниката. Прогнозният срок за ремонтирането на едно от най-невзрачните като база отделения в благоевградското здравно заведение е 8 месеца.

Това е малка компенсация за решението на здравното министерство през април да изключи Благоевград от списъка на държавните центрове за спешна медицинска помощ и филиалите им, на които със 164 млн. лв. трябваше да се ремонтират или изградят наново 235 сгради. Въпреки че още през 2017 г. бившият ОбС в Благоевград гласува да преотстъпи безвъзмездно на министерството място в двора на болницата за строеж на нов спешен център, оказа се, че държавата няма намерение да строи в областния център на Пиринско, плановете й са да вдигне нови сгради само в Сандански и Сатовча, а филиалите в Симитли, Кресна, Разлог, Якоруда, Гоце Делчев и Банско само да бъдат ремонтирани.

Поръчката е все още в начална фаза – засега до 11 септември ведомството на проф. Костадин Ангелов ще събира само офертите на фирмите, съгласни да поемат инвеститорския контрол върху обектите. Освен върху новите и ремонтирани сгради на спешните медици в Благоевградска област спечелилата фирма трябва да поеме контрола и върху тези в Кюстендилска и Пернишка област. Нови ще са сградите в Кюстендил, Перник и Бобов дол, а на останалите места са планирани ремонти. Прогнозната стойност на услугата е 44 101,54 лв. без ДДС.

Друго министерство – това на младежта и спорта, ръководено от Красен Кралев, пък стартира мегапроект за изграждане на физкултурни салони в страната. Училищата, които ще намажат, са: Осмо СУ, Второ ОУ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” в Благоевград, ОУ „Св. Кл. Охридски” в гр. Сандански и Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в гр. Петрич. Успоредно с тях ще се строят салони в ОУ „Иван Вазов” в гр. Кюстендил и ПГ „Христо Ботев” в гр. Дупница, както и в пернишките Професионална гимназия по икономика и Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”.

Всичките физкултурни салони ще са по еднотипен инвестиционен проект, който още е в идейна фаза, а прогнозната стойност за строителството на всеки един от тях е 716 666,67 лв. без ДДС. По тази причина сред ангажиментите на фирмите изпълнители, които ще бъдат избрани, е първо да адаптират проекта към прилежащия към училището терен, включващ изследване на геологията, ситуационен план и разработване на част „Пътна“, „Паркоустройство“ и „Геодезия“. Офертите на кандидатите се събират до 4 септември и вероятно работата ще стартира следващата пролет.

В надпреварата кой ще построи по-бързо физкултурния салон, за да има къде да играят учениците, Перник излезе с едни гърди напред – вече е определен строителят, който ще направи ремонт на общите помещения, съблекални и отоплителна инсталация в залата за волейбол в спортен комплекс „Дружба“, чиято прогнозна цена е 91 072,38 лв. без ДДС. Сред 7 кандидати да се заемат с ремонтните дейности обявеният от спортното министерство конкурс за избор на изпълнител бе спечелен от столичното дружество „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД с представител Симеон Атанасов./струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене