Все по-малко земеделски работници в Пиринско

Кризата с липсата на работна ръка в земеделието в Пиринския край става все по-голяма. С всяка изминала година положението се влошава, признават земеделски производители от община Сандански. Много от тях разчитат на помощта на свои роднини на полето, тъй като няма достатъчно работници. Младите и работливите са в чужбина.

„При нас идват хора над 50 години, които имат по-ниска производителност на труда, някои пък нямат понятие от нашата работа. Трудът не е лек – жега е, влажно е в оранжериите, става се много рано. Секторът ни се задъхва от липса на работници”, споделят стопани на оранжерии за зеленчуци.

Част от тях не могат да си позволят да наемат хора, тъй като няма как да им дадат добра заплата. Възнагражденията за заетите в сектора са около 500-600 лева на месец, не са високи, но зеленчукопроизводителите няма как да плащат повече, тъй като не формират кой знае каква печалба.

Стопаните твърдят, че от години са като в омагьосан кръг – държавата нехае за бранша им, те се чудят как да оцелеят, защото не могат да продадат на добра цена стоката си, няма голяма печалба, затова няма високи заплати. „Много българи се научиха да чакат наготово, разчитат на социални помощи. Други искат огромни заплати – над 1000 лева, което е непосилно за нас”, допълват зеленчукопроизводители.

Кмета.бг

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене