Сачева: Пандемията показа бизнесите в сивия сектор (ВИДЕО)

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични. Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”. Това заяви в студиото на „Здравей България“ социалният министър Деница Сачева.

По думите й пандемията е изсветлила част от бизнесите в сивия сектор.

„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиха много по-големи компесанции. По мярката 60 на 40 има работодатели, които получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика.

По думите й специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.

„Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева.

И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.

На въпрос може ли минималната заплата да стане 1230, а средната 2460 лв. до 2025 г., социалният министър заяви следното: „Още не сме обявили нашата предизборна програма, но това са постижими числа”.

Целия разговор гледайте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:cc37d266ad

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене