Иван Скендеров – родолюбецът, който не забрави родния Неврокоп и даде нов живот на болницата

В Гоцеделчевско едва ли има човек, който не знае, че Многопрофилната болница носи името на Иван Скендеров. Здравното заведение лекува пациенти от четири общини в Пиринско, осигурява здравна помощ дори на хора от Доспат и Велинград.

Тук никога не се казва просто МБАЛ – Гоце Делчев, тук името на болницата е неразривно свързано с Иван Скендеров – патриот и родолюбец, може би един от най-големите българи – дарители у нас, завещал всичко на България и на родния край.

Родът на Иван Скендеров идва в Неврокопско от село Горно Броди, което сега се намира в Северна Гърция, но някога е било чисто българско селище. Семейството се заселва в днешен Гоце Делчев и тук пуска корени. Съвсем млад, още преди войната, Иван Скендеров успява да замине за Германия. Така започва невероятната история на човека, който успява да създаде сам, със собствените си ръце и ум, истинска империя.

За живота на този голям родолюбец днес разказва друг голям човек – д-р Димитър Фидошев, когото всяка жена в Неврокопско познава. Той е дългогодишен лекар-гинеколог, който посвещава 30 години от своя живот на работата си в местната болница. Дългогодишен началник на Акушеро-гинекологично отделение и заместник главен лекар на болницата, в ръцете на доктора са изплакали хиляди бебета.

„По мое време и по мое настояване беше направена надстройката на болницата, в която бе открито голямо Акушеро-гинекологично отделение с 85 легла. В него раждаха жените от целия регион, включително и от Доспат. Средногодишно се раждаха над 1000 деца. Селските родилни домове ги закрихме, като акушерките по селата наблюдаваха бременните жени. Всички бременни идваха в болницата и им се оказваше висококвалифицирана медицинска помощ. С микропедиатри, така наречените неонатолози, нещата се развиваха много добре”, спомня си ония години д-р Фидошев.

Пак по негово настояване в Огняновските минерални бани е създадена и първата пералня, предназначена за пране на всички пелени и чаршафи на болницата.

„Жалко, че след 1989 година всичко това се развали”, въздъхва 83-годишният днес доктор.

Докато Димитър Фидошев държи здраво юздите на болничното ръководство болницата получила като дарение наследство от своя съгражданин Иван Скендеров. Изградил солиден бизнес в Западна Германия, родолюбецът пожелал да направи огромен жест към болницата в родния Гоце Делчев, за да може местните житеили да получават качествена и достъпна здравна помощ.

Емигрантът дарява високотехнологична апаратура и парични средства, които д-р Фидошев не може да посочи в точен размер.

„По решение на Министерството на народното здраве, по-точно – на зам.-министъра Атанас Малеев, парите от наследството се взеха и с български пари се започна строителство на нов хирургически блок. Но така или иначе събитията след 1989 година стопираха изграждането на този блок и в момента той стои като една развалина. Аз много настоявах да не се строи Немската клиника, а да вземат 1-2 етажа от новопостроената болница, за да може тя да се запази, но д-р Владимир Пандев, нашият съгражданин, беше настоятелен, че ще строят отделна и самостоятелна клиника”, спомня си д-р Фидошев.

„Иван Скендеров ни даде за сметка на това доста неща от немски фирми. Това е голямо оборудване – един ехограф, както и огромен инструментариум, който и в момента се използва от персонала и колегите в болницата. И заради това болницата носи неговото име. Той почива в Западна Германия. Оставя в наследство доста неща, за които, за голямо съжаление, не се дава гласност”, подчертава дългогодишният доктор.

Преди години Димитър Фидошев помолил наш народен представител да направи запитване до Министерството на външните работи какво се случва с наследството на Иван Скендеров в Германия. Но уви, не получава никакъв отговор. И нещата остават неизяснени и към момента.

„Така или иначе аз като лекар съм много доволен, че болницата в Гоце Делчев носи името на нашия съгражданин Иван Скендеров – един достоен българин и родолюбец”, категоричен е Фидошев.

Иван Скендеров заминава в Германия преди Втората световна война и устройва живота си там. Завършва висше образование, става инженер, занимава се с най-различни неща и бизнес начинания, най-често свързани с търговията.

В резултат наусилената работа и на своя бизнес нюх успява да натрупа истинско състояние.

Всяка година той отделя по 50 000 германски марки за ВМРО и по-специално за Ванче Михайлов, който живее в Рим. Иван Скендеров не успява да създаде свое семейство, затова оставя цялото си наследство на българската държава, както и на родствениците си – има брат и сестра в България.

„Радвам се, че все пак нещо е оставил, това е най-големият дарител в нашя район, а може би и в България след събитията от 9 септември 1944 година”, предполага д-р Фидошев.

Иван Скендеров не е идвал в Гоце Делчев след заминаването си в Западна Германия. „Но тук са идвали сестра му и брат му, с които се познаваме. Брат му има дъщеря, която е медицински работник, казва се Мария Скендерова, така че този голям патриот има наследници в Гоце Делчев.

„Иван Скендеров е голямо име за целия район. Баща му е известен войвода на Вътрешната макодонска революционна организация. Семейството идва в Неврокоп от село Горно Броди. Баща му е Михаил Скендеров, много близък съратник е на Иван Михайлов и с други видни дейци на македонското освободително движение”, допълва историята на дарителя д-р Фидошев.

Днес доктор Фидошев искрено страда, че българското здравеопазване е болно и най-вече, че не се стопанисва онова, което е създадено в миналото. Още по-тъжно е, според неврокопския медик, че днешните му колеги са принудени да бъдат търговци.

„Това е недопустимо. Лекарите са хора на духа, те са призвани да лекуват и да помагат, а не да боравят с пари. Аз не приемам болниците да бъдат търговски дружества. Трябва да се промени статутът и на лекарите, и на лечебните заведения. Не може едно лечебно заведение да бъде търговско дружество и лекарят да бъде едноличен търговец, особено личните лекари. Надявам се, че в бъдеще ще има корекции в здравеопазването”, смята дългогодишният лекар.

Доктор Фидошев е убеден, че здравният модел от ония години е бил по-близо до хората.

„По мое време се работеше с 85 легла, имах 10 души лекари, 15 акушерки, 20 санитарки, бяхме един голям и задружен колектив. Винаги и с удоволствие работех с хора, които даваха всичко от себе си за бременните, за родилките, за всички пациенти. Няма значение какви са – християни, мюсюлмани…Бяхме много единни, много хубав колектив и ненапразно АГО стана първа база за обучение на докторите, нещо като базите в ИСУЛ или в Медицинска академия. Това се дължи на много добрата работа в това отделение. Не съм броил колко бебета са изплакали в моите ръце, но са хиляди. Правехме и много операции. Жалко, че сега не се вършат никакви операции тук, а само раждания. Хората трябва да пътуват оттук към други градове в страната, за да се оперират, а това е свързано с пари. А някога всичко се вършеше безплатно”, спомня си дългогодишният гинеколог.

Болницата в Гоце Делчев носи името на Иван Скендеров от 1991 година по решение на Общинския съвет. Големият българин, живял основно в Баден Баден, дарява на българското посолство голяма резиденция.

„Днес обаче никой не знае какво стана с тази сграда, кой я стопаниисва, кой я е взел…“, повдига рамене доктор Фидошев, който обаче е убеден, че бъдещите поколения ще проверят и ще установят каква е истината…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене