Дъновистите поемат в събота към Рила с редица ограничения

Броени дни преди Лятната духовна школа на Бялото братство да тръгне в събота към Седемте рилски езера, ръководството на дъновистите наложи на кандидатите за участие в паневритмията още редица ограничения. В нарочно изготвения правилник за участие в школата фигурират цяла серия забрани, като тази в лагера да се водят домашни любимци, да се ходи с плажно облекло, както и абсолютна забрана за употреба на месо, алкохол, цигари и наркотици.

Последователите на Дънов тази година ще са задължени да се включват в носенето на вода за кухнята всекидневно, извън дежурствата по кухня, като този им ангажимент е представен като „благословение, защото е работа за общото“.

Както „Струма” вече писа, заради пандемията от Ковид-19 за пръв път тази година в полевата кухня на дъновистите няма да се готви храна, а 2 пъти дневно ще се раздава само топла вода, за да си правят последователите на Учителя Петър Дънов чайчета и за хигиенни нужди.

След цял месец преговори с различни фирми бе решен и въпросът с химическите тоалетни – такива няма да има, защото никой не се нае да ги чисти. Дъновистите ще ползват единствено тоалетните на хижа „Седемте рилски езера“, като сред новите им задължения е да ги хигиенизират ежедневно в 10 и в 15 часа.

Хижата е построена през лятото на 1932 г. със средства и труд на доброволни начала от членове на Бялото братство. В нея няма баня, а въпросните тоалетни са външни, и това се очертава най-големият проблем на Бялото братство – те ще трябва да се редят на опашка заедно с близо 100-те посетители на хижата, които в тези дни неизменно наемат всичките й легла, и не е ясно как могат да опазят на ниво хигиената в клозета, при условие че в сградата дори няма питейна вода.

Новата хижа е значително по-модерна и водоснабдена, но се намира на 50 минути пеша. Ако плъзне някаква зараза, от тоалетната ще е, притесняват се по различни форуми дъновисти от цялата страна. Ръководителите на лагера пък много активно призовават всички записали се да си направят планинска застраховка, която покрива спешната медицинска помощ в случай на внезапно заболяване или злополука, болнично лечение и разходи за медикаменти до 100 лв. Цената на планинска застраховка за 7 дни и застрахователно покритие от 2000 лв. например е 5-6 лв.

При монтиране на палатките до езерата дъновистите са задължени да ги опъват, без да правят окопаване, подравняване на терена и вадене на чимове. Те ще събират и отпадъците си разделно по видове – хранителни, стъклени, метални, пластмасови и хартиени.

Както вече съобщихме, заради К-19 ръководството на НП „Рила“ им позволи тази година да опънат само 60 палатки. Максимално допустимите 200 членове на Бялото братство ще имат право да останат в лагера едва 5 дни, след което трябва да освободят мястото за следващите любители на паневритмията.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене