Говори АБВ! Областинят лидер на партията на Георги Първанов пред вестник Топ Преса /Цялото интервю/

Владимир Димитров2Владимир Димитров е роден през 1957 г. в Гоце Делчев, но е отраснал в Благоевград. Завършил е Академията на МВР и специализация в ЮЗУ „Н. Рилски”. 14 години работи в системата на МВР, където достига поста директор на РДВР – Благоевград в периода 1995-1997 г. Председател на областния и общински съвет на БСП в периода 2000-2006 г., общински съветник в два мандата. Областен управител на област Благоевград през 2005-2009 г.

В момента Димитров е областен координатор на АБВ за благоевградска област.

 

Едно интервю на

Веселин СТАМЕНОВ

 

– Г-н Димитров, кратко, точно и ясно – защо АБВ?

Защото с АБВ започва азбуката – едно от нещата, което ни прави българи.

А иначе – Алтернатива за българско възраждане /АБВ/ е съвсем млада политическа партия, която се стреми истински да съчетае мечтата за социална справедливост с идеята за възстановяване на държавността, запазване на българщината и възможностите за бъдеще тук, в България. Ние искаме по-справедливо общество, повече човечност и възможности за по-добър живот на обикновените граждани.

И приятели, и опоненти не могат да отрекат вашия управленчески опит, работата ви за БСП като местен председател. Чувствате ли се предаден? А предател?

– Четох анонимни обвинения /не смеят да ми го кажат лично и директно!/, че съм предател. Човек става такъв, ако предаде идеите си, хората, с които е работил и на които държи. Аз не съм предал никого и нищо.

Социалната идея беше предадена от досегашното ръководство на БСП и символът беше подлагането на олигархията патриотизмът беше жертван за да се угажда на исканията на ДПС, предизборните обещания бяха забравени с влизането в парламента и властта на близки и угодни  на ръководителите в центъра и по места.

Какво спечелиха левите избиратели от едногодишното управление на БСП и ДПС? Излъгани надежди за работа и по-добри доходи, унижения от диктата на коалиционния партньор, залъгване за „светло бъдеще”, перспективата да се върнат Борисов и Цветанов начело на държавата…

Като областен лидер на президентската партия АБВ, на плещите ви лягат товари – като партньори на ГЕРБ, разцепващи лявото, връзки с олигархията и др. Как смятате да се освободите от тях?

– Вие като че ли сте чели „опорните точки” на съпругата на С. Станишев за   охулване на  АБВ!

Вярна е приказката, че никой не хвърля камъни по ялова круша. Очевидно, АБВ плаши определени хора в БСП и неглижирането ще върви успоредно с клеветите по наш адрес. Искам само да припомня, че много от клакьорите на предишния председател на БСП повториха казаното от Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков, когато ръководителят им подаде оставка. Така, че съветвам всички да са по-прецизни и с мисъл, че има и утре, когато използуват „опорните точки”.

Дал сте много на БСП. Какви са чувствата ви днес, като гледате това, което се случва в партията? Моля ви, анализирайте го!

– Жалко е, че партия с многогодишна история беше доведена до ръба на пропастта! Никога не съм наблюдавал такова безверие по време на конгрес, липса на ентусиазъм, покрусени хора. А това е само отражение на процесите по места…

Надявам се, че новият председател М. Миков ще успее да промени стила на работа, хората в ръководството, степенуването на посланията и идеите, за да се запази БСП като важен фактор в лявото пространство. Ние в АБВ не сме щастливи от разрухата на БСП и не разчитаме на нея!

Като човек, близък до националното ръководство на партия АБВ, ще се осмелите ли да ми отговорите на въпроса – възможно ли е и под каква форма сближаване на партията ви с БСП и новото й ръководство?

– Ако се изпълнят споменатите по-горе мерки, мисля че полето за разговори и сътрудничество между АБВ и БСП на парламентарно ниво ще бъде открито. Но не вярвам да стане по-рано от година и половина-две – много хора на ръководни позиции в БСП трябва да си отидат и да се проветри атмосферата.

268084_222953531077748_1877892_nВие сте бивш областен управител на област Благоевград. Днес сте единственият критик на работата в областната управа. Реагирате остро на назначения и действия на вашите „наследници“. Има ли някакъв адекватен резултат от тези ваши реакции?

– Като областен управител съм се старал да не деля хората, общините и техните ръководства на свои и чужди. По мое време нямаше политически уволнения и назначения в областна администрация, с всички 14 кмета и председатели на общински съвети съм работил безпроблемно. И досега съм в перфектни отношения и с Ахмед Башев, с Андон Тотев, с Вельо Илиев, с Любо Татарски, с Лазар Причкапов – с всички до един без разлика на политически цвят. Страхувам се, че сега не винаги е така – да си спомним несправедливия начина за разпределяне на средствата по общини в началото на годината, проблемите при назначаване на охранители в селата.  И не е само това.

Дали в областта приемат критиките ми? Резултатът ще се види на 5 октомври, хората ще си кажат оценката на изборите.

Яд ме е, че не се използуваха пълноценно възможностите на Благоевградска област като естествен икономически и туристически център в близост до столицата и разположен на две граници.

– В дни на очертаваща се дълга предизборна кампания, какво да очакваме от АБВ – идеи, концепции, каузи? Да очакваме ли името ви отново на челните места като кандидат-депутат?

Ние от АБВ залагаме на идеите, които ни събраха – възраждане на България, възстановяване на държавността, спасяване на здравеопазването и българското образование, развитие на българските фирми и производство, установяване на справедливост във всички сфери на живота.

Редом с регистрацията на Политическа партия АБВ, запазваме коалицията АБВ от предишните избори. Настояваме на гражданският характер на коалицията със създаване на граждански съвети, индивидуално участие, активно присъствие в интернет-пространството.

Отчетохме грешките си от кампанията за Евроизборите, създаваме клубове в населените места и по интереси, ще се опитаме да стигнем до повече хора с нашите идеи и послания.

Моето участие този път ще бъде в координираща и поддържаща роля – няма да участвувам в листата за парламентарните избори. Изповядвам убеждението да дадем път на нови хора, да докажем и по този начин, че искаме промени в българската политика. Мисля, че това очакват българските граждани!

– Името на вашия лидер – президента Георги Първанов, е без спор едно от най-авторитетните политически имена в България. Това ще съумее ли да мобилизира достатъчно леви сили, за да го направи решаващ фактор в българската политика? Виждате ли АБВ в парламента?

– Президентът Георги Първанов се е доказал като човек и политик през годините на прехода. Работил съм с него още от 2000 год. и знам какво може,когато има ясна цел и мотивация. Спасяването на левите идеи в България и приспособяването им към съвременните условия няма да бъде лесно, но партия АБВ е сериозен опит в тази насока. В същото време ние привличаме и много гласове на български патриоти, които жадуват възраждането на българското.  Така че в следващия парламент разчитаме на 25-30  депутати, с които да провеждаме именно такава политика.

– Един по-личен въпрос. Какво е първото нещо, което изплува в съзнанието ви като чуете името на град Гоце Делчев?

– На автогарата в София се купува билет не за Гоце Делчев, а за Градъ!

Винаги ми е мило да си спомням за Калапотската махала със „Старото гробе” до нея, където е минало част от детството ми, лудориите из Горилата, гледката на връх „Ореляк”… И низите тютюн в двора на дядо ми и по улицата към казармите, пътя за  „Папаз чаир”, разказите за бежанството и мъката от оставените зад граница къщи и имоти. Свързан съм кръвно с Фандъковия род, Койковци, Карабельовци, Милчелиеви и много други. А кръвта вода не става!

– Какво ви даде политиката и какво ви взе?

Много емоции и приятелства. Контакти с хора, които са забележителни всеки по своему –едни като политици, други като обикновени български граждани със свое мислене и разбирания.

Човешките отношения за мен винаги са били водещи и смятам, че така ще продължи и в бъдеще. Защото сме преди всичко хора, а след тора партийци, ръководители или изпълнители, съратници или конкуренти.

Какво е вашето послание към читателите на вестник „ТопПреса“?

– Да не забравят, че всичко започва и зависи от нас. И в личен, и в трудов, и в обществен план. Каквото ние си направим – това ще бъде, хубаво или лошо. Дано да е повече хубаво!

27057_101436549896114_7393275_n

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене