Евродепутатът Андрей Новаков с горещ коментар за подкрепата на ЕНП към Борисов и механизма за мониторинг на страната ни

Различни неща радват мен и колежката Елена Йончева. Тя е истински щастлива, че ще има дебат за България в ЕК, а аз съм истински щастлив, че ще има обсъждане на донорската програма за България заради COVID-19. Така евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков коментира думите на Йончева, че е щастлива, че ситуацията в България се коментира в европейските институции.

Създава се едно усещане от вчера, което ми напомня за един рефлекс от миналото, че големият брат е седнал да ни назидава и да ни размахва пръст, коментира той на въпрос за заседанието на ЕК, на което е обсъждана страната ни.

Не може да представяш едно нормално заседание като събитие, на което си извикал някого да му се караш. На заседания постоянно идват на изслушване евродепутати, посочи той.

Виждам на протестите у нас много мои връстници, но когато някой се опитва да ги изкара като хора, които някой оставя без вода и хляб, не съм съгласен с това, отсече Новаков.

Беше представено, че дебатите в пленарна зала вчера в ЕК са исторически и ще се промени нещо. Но това не е вярно, аз съм присъствал и на дебати за Испания, за Полша и пр. Никой не отрича, че напрежение в България има, но заседанието е редовно и нормално и няма нищо извънредно, коментира евродепутатът от ГЕРБ.

На заседанието на групата на ЕНП имаше думи на подкрепа и г-н Туск заяви, че познава г-н Борисов и не може да го сравни с диктатор, отсече той, запитан какво е отношението на европейската партия, към чието семейство принадлежи ГЕРБ.

На мен не ми е известно някой да е искал подкрепа, който и да излиза с подкрепа от еврокомисарите, това си е по негова инициатива, отговори евродепутатът на въпрос дали ГЕРБ са търсили защита от европейските си колеги.

Манталитетът ми е странен, да гледаме на Брюксел като на класен ръководител, който да ни каже дали сме сбъркали или не, посочи още Новаков.

По отношение на механизма за наблюдение на България, който все още не е отпаднал, Новаков заяви, че оттук-насетне механизъм ще има за всяка една държава-членка.

Миеханизмът не е приключил, но доклад за България не се готви. В последния доклад от миналата година се подчертава, че той е последен, отсече той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене