Красива чешма на 140 години в центъра на гр. Гоце Делчев

Историята на красивата белокаменна чешма е наразривно свързана с още по-красивата къща, в чийто двор е изградена. Уникалната сграда в бароков стил е построена в далечната 1877год по поръчка на богатия неврокопски търговец Янчо Чорбаджи.

Къщата на Янчо чорбаджи – сега исторически музей гр. Гоце Делчев

Желанието на собственика за неповторимост и разкош е въплътено в тази три-етажна къща, невероятно орнаментирана както отвън, така и отвътре.

Желанието за неповторимост се вижда и върху изградената три години по-късно – 1880г каменна чешма, в двора на красивата сграда – в момента част от оградата.

За чешмата

Чешмата, както и къщата е орнаментирана много красиво, но за съжаление не е така добре съхранена или възстановена както сградата. Около единствения чучур почти огледално са се прегърнали две животни – според мен кучета или вълци. Може би идеята е за любовта между мъжът и жената – собственици на къщата.

Интересно е, че опашките на животните завършват като стрели или стрелки. Долната част на чешмата – коритото също е каменно и е украсено с цвете и листата му.

Над главите на животните е годината на изграждане, от двете страни колонки, декорирани в капитела с акантови листа поддържат балюстрадата, също орнаментирана в коринтски стил.

За къщата-музей

В началото на ХХ век къщата и чешмата вече имат нов собственик – търговецът на тютюни – Прокоп Прокопов, на когото всъщност се дължат голяма част от декорациите по сградата. След освобождаването на тогавашния гр. Неврокоп през 1912г. този собственик я зарязва и се преселва в Гърция. Тагава сградата става полицейско управление. Дългите години експлоатация я докарват до плачевен вид.

Както се вижда от снимката, преди реконструкцията чешмата, е стояла пред сградата – вероятно в ляво от централното стълбище към входа. След това тя е преместена и се вгражда в масивната ограда.

100 години след като е изградена, красивата сграда на Янчо Чорбаджи е реставрирана и става исторически музей на гр. Гоце Делчев. Обявена е за недвижима културна ценност от национално значение. А, каменната чешма с двата вълка остава неин неизменен спътник.

Хубаво е, че тази чешма, която е на 140 години е съхранена за поколенията, но е необходимо да се положат и допълнителни усилия за запазването и. Има доста пукнатини по нея, които могат да я съсипят. Иначе все още може да се отпива вода там, хората от града си я знаят и особено в летните жеги я наобикалят често.

Използвана информация от експозицията в музея.

Текст и снимки: К. Найденова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене