Предел готов да приеме „Пирин пее”

пирин пее

С пълна сила текат приготовленията за едно от най-мащабните културни събития в Пиринско. За 14-то издание на Събора за народно творчество „Пирин пее” тази година ще бъдат отделени над 60 000 лв. Фолклорното събитие ще се проведе под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
На 2 и 3 август в местността „Предел” Пирин отново ще „запее”. В продължение на 2 дни 14-то издание на Събора за народно творчество „Пирин пее” ще събере хиляди фолклорни изпълнители и любители на автентичен фолклор.
Тази година една от сцените ще бъде изместена, защото е била неравнопоставена по отношение на климатичните условия. Намерено е по-добро място и по този начин ще бъде по-удобно за изпълнителите, съобщиха организаторите.
Всички ресорни институции ангажирани с безпроблемното преминава на фестивала са на крак.
„Всички институции са извършили необходимите проверки и всичко е в рамките на нормалното. Днес ще бъде завършен и обходният път и преминаването на колите по време на провеждането на събора, ще бъде нормално”, каза Костадин Дурчов, зам.- областен управител.
Очаква се сумата за провеждането на фолклорното събитие да бъде около 65 000 лв.
„Освен с организацията Областна администрация участва и с финансиране чрез Министерството на културата. Отпуснати са 24 000 лв., а спонсорите допълниха до 30 000 лв. Останалата сума е от бюджета на община Разлог, която е домакин на събитието”, поясни Дурчов.
Програмата на „Пирин пее” започва на 2-ри август от 9.00 часа с надпяване на 4 сцени. Лауреатите от „Пирин пее 2014” ще се качат на голямата сцена през втория ден от събора, на тържествения концерт от 20.30 часа.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене