Голям православен празник е, имен ден празнуват Марин, Марчо, Марина, Маринела

Днес, 17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Светицата е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на жрец идолопоклонник. Едва 16-годишна е убита мъченически.

В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Иконописният канон я изобразява на трон, като лявата ѝ ръка е пред гърдите, а в дясната държи кръст.

Празникът на светицата е в третия ден от т. нар. „горещници”. Дните са посветени на християнските светци Юлия, Емилиян и Марина. Най-строго се почитат първият и третият горещник. Знае се, че каквото и да се изработи в тези дни, „ще изгори”, а жените не се захващат с никакви ръкоделия.

В Древен Египет на днешния ден са почитали Изида, известна като богинята с 1000 имена, защитница на хората, животните и Земята, може би най-важния женски образ в египетския пантеон.

Тя е почитана по-късно и от древните гърци и римляни. Нейни храмове е имало в повечето големи градове на Римската империя.

На 17 юли се пали жив огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема, за да запали домашното огнище. Казват, че през тези дни и от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година.

Имен ден на днес празнуват носещите имената Марин, Марчо, Марина, Маринела.Vesti.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене