Благоевградските училища обявиха прием на първокласници, записването стартира на 29 май

29 паралелки за първокласници за предстоящата учебна година обявиха 10-те училища /5 основни и 5 средни/ в Благоевград. Според графика на дейности, утвърден от кмета на града, подаването на заявления за записване на деца в 1 клас започва на 29 май и е до 10 юни.

Като цяло броят на бъдещите ученици е същият, както и за тази година – около 700, а паралелките са с една по-малко в сравнение с реализираните за настоящата учебна година.

Припомняме, че за учебната 2020/2021 г. бе обсъждана нова общинска система за прием в 1 клас, разработена от директора на VI СУ Димитър Арабаджиев. Проектът касае най-вече изменения  при т.нар. райониране. На всяко училище е определена отделна прилежаща територия, а не, както досега, 6 учебни заведения да са с общи райони. Това доведе до сериозни противоречия. Директорите писаха и даваха предложения, от общината ги викнаха на две срещи. До консенсус не се стигна и ръководителите на учебните заведения не постигнаха съгласие кои точно улици, номера, блокове, входове да влизат в съответни райони. Затова бе сформирана и експертна комисия с участието на родителите – представители на обществените съвети, която също не можа да „изчисти” въпроса. Накрая след три срещи и обсъждания зам. кметът по културата и хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова заяви, че „вземат нещата в свои ръце” и от общината ще определят прилежащите територии. Факт е, че към този момент въпросната система все още не е гласувана и приета от Общинския съвет, като междувременно тя бе отхвърлена от всички комисии към ОбС, които я разглеждаха. Така се стигна до любопитен казус – директорите да утвърждават училищния прием в 1 клас, без да знаят какъв е районъм им и колко са кандидат-учениците в него.

„Просто имаме училищна политика, която следваме. Въз основа на това обявихме 4 паралелки в първи клас”, обясни зам. директорът на III ОУ Васил Чолаков и припомни, че подготвяйки се за преминаване на едносменен режим, преди две години са намалили приема от 5 на 4 паралелки. На въпроса дали в тази неясна ситуация – при липса на утвърдена система от училището, са мислили да приемат повече или по-малко деца зам. директорът коментира: „5 паралелки е абсурд, а 3 ще направим, ако не можем  4”.

На традиционния си прием от по 2 паралелки залагат V СУ, IV ОУ, СУИЧЕ и на една IX ОУ.

„Утвърдихме три паралелки, толкова са и децата в подготвителна група в прилежащата към училището детска градина”, каза директорът на VI СУ Димитър Арабаджиев.

За поредна година три класа – 66-има  първолаци, се готви да приеме и II ОУ, като от там се надяват общината да им направи още един етаж със 7 стаи и нов физкултурен салон  за 1.7 млн. лв. и така да минат на едносменен режим.

Че са обсъждали въпроса за план-приема си в продължение на 3 месеца, призна директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова. Както е известно, в най-голямото средно училище в областта преди две години намалиха приема си от 6 на 5 паралелки. Л. Стоянова сподели, че сега самата тя предложила  да го редуцират и на 4, но колективът, общественият съвет и представителите на синдикатите категорично били против и настояли за 5 паралелки. „Това е решението на педагогическия съвет. Приемаме 110 първокласници и теглим чертата”, заяви директорката.

Според образователни специалисти, след като новата система още не е приета, това означава, че действа и в сила остава досегашната. Големият въпрос е ще доведе ли това отново до напрежение в квартал „ Еленово”. Припомняме, че заради големия наплив на кандидат-първолаци с решение на Общинския съвет VIII СУ разкри допълнителна 5-а паралелка, а XI ОУ пое три класа, вместо планираните два. Сега, по време на обсъжданията, директорът на VIII СУ Сергей Биров нееднократно разясни, че за да не се стигне до миналогодишната ситуация, когато от училището се наложи да броят и изчисляват с точност до месец, ден… кой от кандидатите има по-голяма уседналост в района, т.е. живее от по-дълго време там, искат да имат ясно посочени и обособени прилежащи територии, за да знаят точно колко са първолаците. Представител на обществения съвет на XI ОУ пък на последната среща се обяви за общ район с VIII СУ и посочи конкретни улици, булеварди, които да са и към  двете училища. За предстоящата учебна година от XI ОУ са обявили 3 паралелки. В VIII СУ са утвърдени 4, като С. Биров коментира по време на обсъжданията, че ръководеното от него училище се е разгърнало на максималния си капацитет за едносменен режим и не могат да поемат повече от 4 паралелки първолаци.

Според графика на дейности на 10 юни трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици на първо класиране, а на 11 и 12 юни е записването, което се осъществява с оригинала на свидетелството за завършена подготвителна група. За свободни се считат места за достигане на максималния брой от 22 деца в клас, като на 15 септември училищата трябва да изпратят списъците с приетите ученици в 1 клас на община Благоевград.

Съгласно водещия критерий – близост до училището, кандидат-първокласниците се разпределят в четири  групи. В първа група и съответно най-много – 100 точки при кандидатстването,  получават тези, чийто постоянен/настоящ адрес е в прилежащия район на училището, който не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението. В първа група са и деца, чиито братя или сестри до 12-г. възраст са ученици в същото училище. Във втора група – 80 точки при приема, получават деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но  променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението. С 60 точки  са бъдещи първокласници от трета група – с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, който е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението. Най-малко – 40 точки, ще се дават на децата с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Родителите могат да подават заявления за повече от едно училище или където решат, но съответно първа група ще има най-голям шанс за прием, а четвърта – най-малък, като за разпределянето в групите ще се взема по-благоприятният за ученика адрес (постоянен или настоящ).в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене