С опашки стартира записването на деца за детските градини в Благоевград

детска градина

С опашки от нетърпеливи родители стартира записването на деца за детски градини в Благоевград. Родители на малчугани, родени през 2011 година, от ранни зори чакаха детските заведения да отворят врати.
В една от най-желаните детски градини – ЦДГ №1 „Ведрица“, родителите търпеливо чакаха да дойде редът им за подаване на заявления, като предварително си бяха изготвили списък, в който се вписваше всеки новопристигнал. Повечето майки споделиха, че са избрали именно тази детска градина защото и по-големите им деца са я посещавали и са доволни от грижите и възпитанието на децата там.
Според утвърденият план-прием от Общинска администрация, общият брой на децата, които ще бъдат записани в I група в областния център са 550. В повечето от заведенията са определени по 25 и 50 свободни места, като 2 първи групи ще има и в ЦДГ №1, където до 9,30 часа сутринта имаше подадени 25 заявления за записване в първа група. Критериите за прием са разлепени на вратите на всички детски заведения.
„Това е местоживеенето, което е определящ критерий, в момента да има братче или сестриче в градината, а не, че е имало по принцип някога, редовни студенти, месторабота, деца близнаци. Всички тези предимства се доказват с докумен. Не е достатъчно само да бъдат вписани в заявлението. Има и социални критерии. Също така децата със специални потребности и/или хронични заболявания се приемат преди всички“, каза Антоанета Григорова – директор ЦДГ №1.

Сроковете в които могат да се подадат заявления за записване в желаните детски градини са до края на месец април. Класиранията пък се очаква да станат готови през месец май.
В повечето детски градини са предвидени места за 1 или 2 групи, като само в ЦДГ 2 „Света Богородица“ ще бъдат приети 75 малчугани, разделени в 3 групи.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене