Почина една от най-възрастните мечки в парка в Белица

Паркът за танцуващи мечки край Белица се раздели с 39-годишната Виолета, която бе една от най-възрастните мечки.

 

Здравословното състояние на Виолета е било стабилно до меналата есен.

 

Когато се събудила от зимен сън в началото на март, и излязла от бърлогата си, гледачите забелязали, че е значително по-слаба и немощна.

 

Екипът на Парка започнал незабавно да подкрепя състоянието на мечката с хранителни добавки и внимателно да наблюдава нейното поведение.

 

За съжаление, ветеринарен преглед показал, че тя има тумори и сърдечно заболяване. Това наложило да се предприеме тежката стъпка към нейното приспиване, за да се прекратят страданията й.

 

Виолета беше спасена от екипа на „Четири лапи“ през 2003 г.

 

До тогава тя бе прекарала в тежки условия 20 г. като танцуваща мечка.

 

Този период бе оставил видими рани и поведенчески травми в животното, но след пристигането в Парка, състоянието й значително се подобри.

 

Мениджърът на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов, казва, че Виолета е била емблематична мечка със забавен характер. „Ще помня Виолета като една от най-активните мечки. Винаги в движение, търсене и проучване.

 

Винаги запазваше водещата си роля сред другите мечки в нейния сектор, въпреки че бе значително по-дребна.

 

Тя носеше следите от всичко, което се е случило с нея и жестокостта на предишния си собственик, но нейното присъствие постоянно ни напомняше за какво работим, за какво се борим, в какво вярваме – че всяко същество има своите права, достойнство и място на земята“, допълва Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене