Д-р В. Мончева – РЗИ: 97 лица от област Благоевград са с Covid-19, пет са инфектираните медици, 1 е в интензивно отделение в Петрич

„До момента в област Благоевград са регистрирани 97 случая, потвърдени с Covid-19. Под домашна карантина са 68 лица, от тях още 13 излекувани, хоспитализирани са 23 лица, на интензивно лечение е 1 човек, починалите са 5 лица“ – така обобщи епидемиологичната обстановка в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Тя коментира и огнището с Covid-19 в сатовчанското село Осина, където има 24 инфектирани. Утре се очакват резултатите от още проби, взети от контактни лица. „Искам да успокоя вашите слушатели, защото само 5 случая са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на Гоцеделчевската болница. Всички останали са напълно здрави. Ако не бяха изследвани като контактни, те нямаше да разберат, че са вирусоносители. Успокояващото е, че нямат оплаквания“ – допълни д-р Мончева.

  Специалистът определи като  много добро  състоянието и на възрастния човек  в Дома за стари хора „Св. Петка“ в кв. „Струмско“, в който вчера избухна пожар. Той е вирусоносител, но е напълно здрав, след седмица ще му бъде направена втора проба.  30 от възрастните вече са изследвани, днес ще продължат изследванията на останалата част от обитателите на дома.  Персоналът, който обслужва хората вече е изследван, няма положителни резултати.

  5-ма са лекарите и медицинските лица заразените с Covid-19 – 1 общопрактикуващ лекар, 1 стоматолог и 3 медицински сестри. Те са от Гоце Делчев, Петрич, Якоруда, една от медицинските сестри е от благоевградската болница. Някои от тях са носители на вируса, други са с леки оплаквания и се лекуват в домашна обстановка.

  Заразените деца са от село Осина, но са добре. Няма дете, което да е на лечение в болница.

  От Националната референтна лаборатория  днес се очакват резултатите на около 25 проби на контактни лица.

  До края на седмицата ще бъдат с PCR ще бъдат настанените в домовете за възрастни хора в град Симитли и село Падеш.

Интервю на Лалка Радкова с д-р Мончева можете да чуете тук

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене