Поп Цанко се скри в Роженския манастир, докато затихне бурята около изхвърлянето на попадията с 4-те деца от апартамента на църквата

c8ct4194_856

Най-популярният от два дни православен български свещеник – Цанко Бошнаков ‘от Казанльк, се е скрил в Роженския манастир при Неврокопски митрополит Сера­фим, докато премине шумо­тевицата около името му. Са­мият той издаде убежището си, след като публикува на страницата си във фейсбук снимка пред дверите на Роженската обител, на която е със Серафим, който е и игу­мен на манастира.

Скандалът около Бошна­ков избухна вчера, когато стана ясно, че съдебен изпъл­нител е изхвърлил от дома им неговата съпруга Мария и 4- те им деца Владислав, Але­ксандра, Николай и Елисаве­та. Оказа се, че апартамен­тът е собственост на Българ­ската православна църква, по-точно на казанлъшкия храм „Успение Богородично“, който преди години го дал под наем на сем. Бошнакови. През 2011 г. свещеникът оба­че напуснал жена си и деца­та и вече като председател на същия храм завел дело сре­щу тях за освобождаването на имота. Мария загубила съ­дебните дела и така се стиг­нало до намесата на съдебен изпълнител.

В подкрепа на Мария и де­цата й застанаха студенти от СУ, които започнаха подпис­ка във фейсбук в нейна за­щита, изпратено бе и писмо до патриарх Неофит с молба той да се застъпи за бивша­та попадия и 4-те деца, кои­то са отлични ученици и из­ключително надарени в раз­лични области на изкуство­то.

Междувременно в общес­твеното пространство се оформи и втори лагер – в подкрепа на отеца, според който виновна за разпада на семейството е Мария, която е рускиня. Преди 2 г. тя се залюбила с хорист от храма, теглила кредити, които прех­върлила на мъжа си да ги из­плаща, и накрая сама го натирила от апартамента. Те твърдят, че поп Цанко дори предложил на невярната съпруга и децата да се нане­сат в бащината му къща в съ­седно на града село, но рус­кинята категорично отказа­ла.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене