ВИДЕО: Бай Владо Масарлиев от Слащен: Възродителният процес не бе само смяна на имената…

IMG_5526

Село Слащен има дълга история. Най-ранното известно селище в землището на Слащен е датирано към късната бронзова епоха. В местността Мрамор е съществувало селище през ранножелязната епоха и през античността. В местността Чуката северно от селото има надгробна могила, съществувало е и селище. В другата местност с това име на брега на река Места също има следи от селище. Антично селище е съществувало и в местността Градище. Открити са много находки и в селището от късножелязната епоха в местността Сливките. На възвишенията Белица и Грамада също има следи от антично селище, а в местността Лозята има могилен некропол.

По данни на резултатите от последното преброяване, в село Слащен живеят близо 2000 жители. В СОУ „Св. Климент Охридски“, което в момента се ремонтира и реновира по европейска програма се обучават около 400 ученици, а учебно-възпитателния процес се осъществява от 30 висококвалифицирани учители. Всяка година над 60 студента от Слащен продължават образованието си във висши учебни заведения, където се обучават за лекари, икономисти, инженери и още много други професии.

Как се живее днес в село Слащен, какво външен човек би се заинтересувал да види тук и какво още не се знае за възродителния процес, пожела да разкаже за www.toppresa.com, учителят-пенсионер и големият родолюбец Владимир Масарлиев.

IMG_5529

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене