Кремиковци съсипа бизнеса в Марчево, но трябва да си мълчим да не ги обидим!

Ромите са най-голямото етническо малцинство в Европа, като те наброяват около 10 млн. души на целия континент, а в рамките на ЕС – около шест милиона. Според новите данни за етническия състав на населението, базирани на преброяването от 2021, самоопределящите се като роми в България намаляват. През 2021 година само 4.4% или 266 720 души са се определили като роми, а през 2011 те са били близо 4.9% или 325 343.

Данни, които ако съдим по Гърмениския кв. „Кремиковци“, съвсем не са така.

В този квартал, минавайки от там свободно може да се използва култовата приказката „ай да играем нашата къща, срещу вашата махала“, изхождайки от факта, че в една колиба живеят минимум по 7, 8 семейства.

И не, не става въпрос за расизъм и расова дискриминация, както обичат да повдигат въпроса „братята“,  а за чиста форма на интеграция и на крайна нужда от разбиране, че освен права имат и задължения.

Кой и как ще им обясни,  че няма как цял живот да живееш в незаконна колиба, без да плащаш данъци, че отпадъците се изхвърлят на  регламентирани за тях места, че в майка България всички би трябвало да живеят наравно, да работят и да се развиват, а не да я ползват като постоянен паричен поток.

Защото именно заради този квартал думата развитие, вместо да е в подем, тя „лети“ стремително надолу.

Години наред, местни бизнесмени, производители и хора които живеят или по стечение на обстоятелства имат пряка връзка с тях, „развяват бялото знаме“, принуждавайки се да оставят а  някои дори да продават своите имоти и своя бизнес. Село Марчево община Гърмен е крещящият пример за това. Всичко що е построено там с цел развитие е обявено за продан. Негласно защо?

Заради фактът, че селото е в съседство с европейските жители на ромския „Квартал“ Кремиковци.

„Три пъти се опитвам да си рестартирам бизнеса. Нови екипи, модерна кухня, басейни, градина… Нищо! Ден събота, приятелите от Кремиковци палят две гуми и уикендът на гостите ми е сринат. Същото е положението и при другите колеги. Всичко що е направено в Марчево е обявено за продан, освен къщата на „Анщайн“ но и тя страда от набезите на ромите от Кремиковци. Всичко живо мълчи щото да не ги обиди. Надава се вой! Обвинени сме в расизъм. Но Марчево фалира – обявите обяви за имоти доказват това, всеки продава никой не купува…“ коментарира пред Топ Преса собственика на най – горния хотел обявен за продан. Бизнсемен, който съко е инвестирал много пари в района на селото изкупува на луди пари имоти между базата му и квартала, щото го е страх че незаконното строителство продължава и нищо чудно да стигне до неговата база. За това влага луди пари за да има буфер между „квартала“ и бизнеса му за да го спаси.

Само за справка, влизайки в сайтове за продаване на имоти, веднага става ясно, че масово се продават къщи, именно около този „квартал“. Всичко се потвърждава!

Като добавим, и многобройните  създавани сблъсъци с местното население години наред, както и за нарушаване на обществения мир,  си задаваме въпроса до кога?

До кога хората ще страдат, продават и бягат от там, защото видиш ли ще наранят чувствата и правата на „братята“ от Кремиковци.

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене