Пощаджийка сви помощите на ромите в Кюстендил

Изчезнали суми между 30 и 90 лв., срещу имената на потърпевшите имало чужди подписи

Районната прокуратура в Кюстендил води разследване за длъжностно присвояване срещу пощенска служителка, присвоила помощите на жители от ромския квартал „Изток“. По случая е образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 201 от НК.

Към настоящия момент е известно, че от неустановена дата до 28.04.2020 г., в гр. Кюстендил, били присвоени чужди парични средства, съобщават от прокуратурата. По първоначални данни престъпното деяние било извършено от длъжностно лице – служител в Областна пощенска станция – Кюстендил.
Информация за случилото се е постъпила от жители на ромския квартал „Изток“ в града, които заявили, че не получили социалните си помощи. Те изразили предположение, че подписите им били подправени от пощенска служителка. Същата е била дисциплинарно уволнена от директора на „Български пощи“ – клон Кюстендил.
Все още няма яснота точно в какъв размер е присвоената сума, но потърпевшите твърдят, че е трябвало да получат между 30 и 90 лв. като социални помощи. „Не сме един или двама. Много сме без пари сега. Тука пощите бяха затворени и отидохме в града. Като си поискахме парите, разбрахме, че вече са дадени, а срещу имената ни има подписи. Ние обаче не сме подписвали нищо и не сме взимали пари“, категорични са потърпевшите.
От Областната пощенска станция в Кюстендил уточняват, че общо 9 са до този момент постъпилите жалби от лица, които не са си получили социалните помощи. „Призоваваме всички потърпевши, които не са си получили парите да дойдат при нас. Целта е да разберем точният брой на ощетените, за да пуснем жалби до отговорните институции“, обявиха и от Сдружение „Ларго“.
Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене