Зараза в Гоце Делчев

Заразен нодуларен дерматит плъзна и в Благоевградска област. Първото огнище на болестта е установено в Гоце Делчев.

Положителна проба е дала една крава от стадото на Иван Трендафилов от Гоце Делчев.

Трендафилов има общо 11 крави, които отглежда във ферма край града. След констатирането на заболяването всичките му животни ще бъдат умъртвени, съобщиха от ветеринарната клиника в Гоце Делчев.

Иван Трендафилов е известен животновъд в града, който от години се прехранва с отглеждането на крави и овце.

Съмнения за наличието на болестта има и в две хаджидимовски села – Блатска и Лъки. Днес на място са били ветеринарни специалисти, които са взели за изследване кръв от животни на местните стопани.

Всички животновъди в региона са предупредени.

Само преди три дни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов издаде заповед, с която забрани продажбата и придвижването на едри преживни животни, които са възприемчиви към заболяването заразен нодуларен дерматит. С превантивна цел бе забранено и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни на територията на общината.

„Топлите източни ветрове през миналата седмица благоприятстваха пренасянето на заразата от Гърция, особено по коритата на реките, в случая на Места. Беше въпрос на време болестта да се разпространи бързо и на наша територия“, коментираха  ветеринарни лекари.

Утре се очаква официална заповед от Българската агенция по безопасност на храните за откритото огнище на заразен нодуларен дерматит в Пиринско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене