БЧК получи 300 хил.лв. от „Интръст“ ЕАД на Делян Пеевски

* Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби

* Депутатът дари и 50 000 лв. на БАН за изследвания срещу COVID-19 

Българският червен кръст получи дарение в размер на 300 000 лв. от ИНТРЪСТ ЕАД на Делян Пеевски, съобщиха от благотворителната организация. От там уточниха, че по волята на дарителя средствата ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби граждани и на хора, изпаднали в крайна нужда вследствие на извънредното положение, породено от епидемията от коронавирус, съобщиха от БЧК.

Дарението е от изключителна важност и за подпомагане на действията, предприети от Българския червен кръст за ограничаване на разпространението на епидемията и лечението на заразените, в борбата за живота и здравето на всеки човек. Ръководството на БЧК изказва дълбока благодарност към дарителя за благородния жест на съпричастност, добавиха от организацията.

Дарение от 50 000 лева за изследвания на учените от Българска академия на науките в борбата срещу коронавируса направи депутатът от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от Академията. Полученото дарение ще бъде предназначено за предлаган от Българска академия на науките проект “Наука срещу COVID-19”. Той предвижда  изпълнението на важни научно-приложни задачи, свързани с диагностиката, лечението и създаването на ваксини срещу коронавируси.

Работата на учените по проекта ще обхваща биоинформатичен скрининг за биологично активни съединения с приложение като лекарства или имуностимуланти, разработване на ваксини срещу новия коронавирус, създаване на молекулярно-биологични тестове за масова детекция на коронавируси и други патогени и създаване на нови диагностични подходи за коронавирусни инфекции, базирани на клетъчно култивиране и проучване на епигенетичната модулация като подход за защита срещу инфекцията. В по-общ план тези дейности могат да прераснат в цялостна стратегия за борба с инфекциозните заболявания при човека и да допринесат за устойчивото развитие на обществото за среща с бъдещи здравни предизвикателства.

По реализацията на проекта ще работят учените от четири института на БАН – Институт по молекулярна биология “Румен Цанев”, Институт по микробиология “Стефан Ангелов”, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство и Институт по експериментална морфология, патология и морфология с музей, в сътрудничество и с други научни организации. За разработването на ваксина срещу COVID-19 Институтът по микробиология “Стефан Ангелов” БАН вече получи частично финансиране в размер 70 000 евро от институт “Пастьор” – Париж, а договорът е с продължителност 15 месеца.

Тестовете са предоставени от Делян Пеевски

Изследваха 450 медици в болницата във Видин

450 медици от болницата във Видин вече са изследвани с тестовете, дарени от депутата Делян Пеевски. 31 от заразените с вируса са медицински лица. Те са под домашна карантина. Общо инфектирани са 73-ма, като двама са починали и четирима са излекувани.

Това обявиха на съвместна пресконференция областният управител Момчил Станков, кметът на община Видин д-р Цветан Ценков, директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински и прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова.

В болницата в разкритото инфекциозно отделение се лекуват 7 пациенти, а в интензивното са настанени други 4-ма, състоянието на които е стабилно. Изследвани са всички 450 работници и служители в здравното заведение и се очакват резултатите от последните 116 проби, взети от работещите в спешното отделение, стана ясно на брифинга.

Ето и останалите дарители:

–   А1 дари респиратори на болниците в Силистра, Добрич и Монтана, благодарение на хората, които използват Моят А1. Телекомът пое ангажимент да дарява по един лев за всяко плащане, извършвано през Моят А1.

–   Две общински болници в Пловдив – МБАЛ „Свети Мина“ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“, получиха два аспиратора от най-висок клас. Животоспасяващата апаратура ще бъде на разположение в отделенията за интензивно лечение. Паралелно с това дружеството предоставя безвъзмездно още 3000 предпазни маски и 80 висококачествени защитни костюма за многократна употреба, произведени в България. Дарението е дело на фирмата „ВП Брандс Интернешънъл“ – компания правоприемник на „Винпром Пещера“ АД.

–   Mars, Inc., един от най-големите производители на хранителни стоки в света, подкрепя борбата срещу COVID-19 в България. Компанията дарява продукти в размер на 1425 кг, които ще бъдат насочени към нуждаещи се хора в страната.

–   10 хиляди маски за еднократна употреба, 100 защитни облекла и 500 предпазни маски от най-висок клас бяха дарени от китайския град Лишуей на столичния район „Надежда“. Дарението е предоставено на медиците във Втора градска болница, където се лекуват пациенти с коронавирус.

–   2000 защитни маски от най-висок клас дари на Общинския съвет в Горна Оряховица Светлозар Лазаров. По волята на бившия главен секретар на МВР маските ще бъдат разпределени за нуждите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, РУ „Полиция“ и малките населени места в общината.

–          Общинските съветници от ГЕРБ закупиха медицинска апаратура за Комплексния онкологичен център в Бургас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене