Алтернативното захранване с вода на Перник се провали

Градът пак опря до язовир „Студена“

Перник опря до извънредно черпене на вода от язовир „Студена“ заради постоянните аварии след пускането на софийската вода. По искане на местното ВиК министърът на околната среда и водите Емил Димитров  е завишил месечния лимит за ползване на вода от язовира от 300 хил. куб. метра на 864 хил. куб. метра. Министърът и ръководството на водното дружество за пореден път се разминаха драстично в обясненията защо се налага завишаване на лимита.

По план новият водопровод трябваше да захранва водопреносната система на Перник със 780 хил. кубични метра вода на месец, а от язовир „Студена“ да се доставят други 300 хил. куб. метра месечно. В интервю пред БНТ вчера министър Емил Димитров обяви, че заради постоянните аварии и необходимостта да се черпи повече от „Студена“ „ВиК-Перник“ е успяло да изхарчи целия си месечен лимит за ползване на язовира в рамките на 10 дни. „Идеята беше да се харчи по 300 куб. метра от язовира, а останалата да идват от София – 800 куб. метра. Прави се обаче точно обратното. Налягането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец. При тези темпове в средата на лятото ще имаме отново проблем“, коментира Димитров.

Димитров не влезе в уточнения кои точно тръби се пукат, но остави впечатление, че проблемът е по новия водопровод. От „ВиК-Перник“ отрекоха това. Пред „Сега“ управителят на дружеството Борислав Иванов уточни, че по новия водопровод е имало само една авария след пускането му, а големи аварии всъщност са настъпили в старата мрежа на Перник. Иванов твърди, че има категорични доказателства, че водата от София постъпва в мрежата, което при аварии нямаше да е възможно. „Проблемът с изчерпания лимит на „Студена“ не идва от това, че не постъпва вода от София, а от недостатъчно добра прогноза какви количества ще са необходими на града при облекчаването на режима. Порвоначалните ни сметки бяха за 1,2 млн. куб. метра вода, сегашните данни за потреблението показват, че ще са ни необходими около 1,6 млн. на месец“, твърди Иванов. Той все пак признава, че е имало проблеми при вкарването на водата в мрежата. Според Иванов е несъстоятелно да се твърди, че при темповете, с които върви потреблението на вода, през лятото ще има пак риск от тежък режим. „Постоянно се говори зле за новия водопровод, но той дава голяма алтернатива и спокойствие, отделно от това притокът в язовира е добър“, коментира Иванов.

В официалното прессъобщение на МОСВ за завишаване на лимита за ползване на „Студена“ версията за авариите е смекчена, като се говори за аварии по старата мрежа. От обяснението става ясно, че цялата  схема за вкарване на софийската вода в мрежата на Перник не е сработила. Имало е идея количествата от новия водопровод през деня да се разделят в две посоки – 220 литра в секунда към кварталите „Изток“, „Тева“, с. Люлин и с. Голямо Бучино, а останалите 80 литра в секунда да се подават към резервоар „Градски“. През нощта цялото количество от 300 литра секунда е следвало да влиза в резервоар „Градски“, който да се допълва и от язовир „Студена“.

Тази система се е оказала неработеща, защото налягането от новия водопровод не е могло да преодолее това от яз. „Студена“ и моделът е бил преработен.  От яз. „Студена“ е захранвана централната градска част със средноденонощна консумация от 400 литра в секунда, а от новия водопровод са подавани 220 литра в секунда само към кварталите. „Наложи се денонощно водоподаване по системата, защото при спирането на водата се получават аномалии в налягането и възникват множество аварии по старата и амортизирана система на града.  За да се отстрани този проблем, се налага  монтиране на допълнителни съоръжения по новоизграденияи водопровод, с помощта на които ще може да се предотврати подаването на по-високо налягане в мрежата на града“, се изтъква в съобщението на МОСВ. Това на практика е признание, че въпреки съществуването на режим на водата през нощта, той на практика не е прилаган. Това косвено оборва и твърденията на местното ВиК, че завишаването на обемите се дължи по-скоро на лоши прогнози.

Идеята на „ВиК-Перник“ е занапред софийската вода през деня да захранва кварталите, а в периода от 22 часа до 6 часа сутринта да се насочва към резервоар „Градски“, като подаването на вода към него за този период от яз. „Студена“ се спира. „Студена“ ще захранва резервоара само през деня.

 Въпреки смекчената версия за авариите, от МОСВ отсичат: „От гореизложеното е видно, че все още не е налице ползване на разрешените обеми от яз. „Бели Искър“ и към момента „ВиК-Перник“ разчита на яз. „Студена“, който вместо да се пълни и да разполага с гарантирани количества до следващото снеготопене, към момента продължава да се източва“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене