Село Делчево – радост за окото, наслада за душата

Живописното гоцеделчевско село Делчево не спира да се развива през последните години. И тук нещата вече не са такива, каквито бяха. Селският туризъм в полите на Пирин планина набира скорост непрекъснато, а населеното място гони по слава архитектурния резерват Ковачевица и село Лещен.

Община Гоце Делчев отдавна инвестира в населеното място. Където има хубав път, има и туризъм, и бизнес. Затова през 2011 година бе ремонтирано шосето от Гоце Делчев до курортното селище. Площадът в населеното място също бе обновен с европейски средства по проект за трангранично сътрудничество с македонската община Кратово. По-същата програма, но с гръцката община Просочани, бе построен Туристически информационен ценътр в сградата на местното училище, закрито през 1982 година. Има и обществени тоалетни, и два паркинга за над 100 автомобила. Преди години там се изгради и допълнителен резервоар за питейна вода, подмени се цялата водопроводна мрежа. Направени са няколко екопътеки, които водят гостите до интересни природни и културно-исторически забележителности.

Всичко това привлече вниманието не само на туристите, но и на бизнеса. Инвеститори вложиха средства в изграждане на нови сгради и в ремонтиране на стари къщи за гости. И съвсем закономерно село Делчево е сред най-посещаваните курортни селища в региона.

Населеното място се е сгушило в Южен Пирин, отличава се с невероятна природа, тишина, спокойствие и гостоприемство на местните хора. Но най-впечатляваща е запазената възрожденска атмосфера в селището, което е на 1050 метра надморска височина. Заради наплива на наши и чужди туристи в последните години се построиха над 20 къщи за гости, които предлагат около 200 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Четири механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати. Жителите, които са по-малко от 30, посрещат все повече гости.

Тук идват най-много столичани и хора от региона. Не липсват и гърци, което е видно от множеството информационни табели на гръцки език. Броят на туристите от южната ни съседка е все по-голям, след като през 2005 година беше отворен граничният пункт Илинден-Ексохи, който е само на двайсетина километра от селото.

Холандецът Вилям Ван ден Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар, закупи преди години 5 къщи, които реновира и развива в тях селски туризъм. В една от постройките Вилям живее с жена си Марта, когато е в селището. Преди време продаде три от постройките, но другите две остави за себе си.

За него и останалите инвеститори туризмът в Делчево има огромна перспектива заради чудната панорама, красивата природа, хубавата вода, чистия въздух, гостоприемните местни хора. Места като това село са нещо като рай за тези, които са преситени от шума и стреса в големия град. Постепенно все повече хора искат да се изнесат и да заживеят в такова красиво и спокойно място. И това е причината да идват все повече чужденци, като всички са впечатлени.

Клиентите на къщите за гости могат да наемат етаж или цялата сграда, за да купонясват и отдъхват на чист въздух и спокойствие. Цената на нощувката на легло в повечето места за настаняване е между 30 и 35 лева. Къщи за 10-12 души струват между 250 и 350 лева на вечер. Има и по-малки къщи – за 6-8 души, в които наемът на вечер излиза около 180-240 лева.Всяка стая е със сателитна телевизия, самостоятелен санитарен възел и други важни удобства. Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата. Атракция в селото е огромна изба, която е вкопана сред самите скали. В нея са наредени големи бъчви, пълни с хубаво червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете.

В селището се съчетават стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през 19-и и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. Десетки от тях са архитектурни паметници на културата. Старинните постройки са разположени амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина. На някои места строителите са използвали самата скала за направа на зид на приземния етаж. Получилото се вплитане на природата в архитектурния облик на Делчево впечатлява всеки посетител. Цялото село пък е уникален възрожденски архитектурен ансамбъл. Гледките от птичи поглед над Гоцеделчевската котловина спират дъха на туристите, пейзажите са изумителни.

Сигурно е едно – Делчево вече е на картата на туристическите дестинации не само с вековните си къщи и уникалната природа, но и със своя празник на виното, с честването по уникален начин на Еньовден, с екологичните хранителни продукти, които предлага на гостите си. Затова все по-често селището е пълно с туристи днес. А това ще продължи и утре!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене