Мобилни приложения могат да улеснят премахването на ограничителните мерки

Мобилните приложения могат да помогнат за проследяването на вериги от коронавирусни инфекции, за бързата превенция на по-нататъшното разпространение и да подпомагат постепенното връщане към нормалния живот. В четвъртък страните от ЕС, подкрепени от Комисията, приеха набор от общи инструменти за използване на мобилни приложения за проследяване на контакти със заразени с новия коронавирус.

Приложението може да предупреждава по мобилния телефон тези, които са били в близък контакт със заразено лице, така че да знаят дали е необходимо да бъдат в карантина или да си направят тест. Комисията настояваше да се гарантира, че всички приложения спазват стандартите за защита на личните данни, поверителност, сигурност и ефективност.

За осигуряване на тези условия, „кутията с инструменти“ определя практически изисквания за приложенията за проследяване, които трябва да бъдат доброволни, като се използват технологии за поверителност на личните данни, да бъдат оперативно съвместими, достъпни и защитени от кибератаки.

Проследяването по домашния телефон за възрастни хора или хора с увреждания, ще продължи да се прилага, за да обхване уязвимите лица, които е малко вероятно да имат смартфон. При по-нататъшно развитие на инструментите, може да се приложи функция за проследяване на симптомите. Наборът с инструменти е придружен от насоки за защита на данните за мобилни приложения, които също са публикувани в четвъртък.

Според комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес, цифровите инструменти ще бъдат решаващи за защитата на гражданите при постепенното премахване на ограничителния режим. Мобилните приложения могат да ни предупреждават за рискове от инфекции и да подкрепят здравните власти при проследяване на контакти, което е от съществено значение за разкъсване на веригите за предаване на заразата, уточни тя, отбелязвайки, че „трябва да продължим да изравняваме кривата и да я удържаме надолу“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене