Доц. Ангел Кунчев: Ще обсъдим вдигането на карантината в Банско

Вдигането на карантината на Банско ще бъде обсъдено в Оперативния щаб, обясни пред Нова ТВ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му случилото се в курортното градче повтаря на 100% това, което стана в някои ски центрове в Швейцария, Австрия и Северна Италия.

„Факт е, че по-тежките мерки свършиха работа. Видя се, че няма кой знае каква циркулация на вируса сред самото население на Банско. По-скоро това са били идващите отвън”, заяви доц. Кунчев.

„Моето мнение е, че карантината свърши работа. Ако остане във вида, в който я налагаме на областните центрове, това може би ще е достатъчно”, коментира още той.

Относно тестовете за установяването на COVID-19, доц. Кунчев изтъкна, че и в щаба биха били доволни на по-голям брой тестове, но същевременно искат да са сигурни, че това са точните резултати.

„Ако ще правим испанските истории – да закупим 1 милион и после 30% да се окажат фалшиви, няма смисъл от това”, каза главният държавен инспектор.

„Заявихме 1 милион тестове от ЕК, ако ги получим, ще започне организация за тяхната употреба. Това извадково проучване, което правим на 1000 души, вярвам, че също ще е полезно”, каза още доц. Кунчев. По думите му обаче най-важното е да има такава организация, че при евентуално много хора, търсещи помощ, тя да бъде оказана на всички.

Освен това ключовото в работата на здравните власти е рано да се откриват случаите на заразени и те да бъдат възможно най-бързо изолирани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене