Горанов: Предстои актуализация на бюджета и теглене на държавен заем

Спират допълнителните възнаграждения в бюджетната сфера

През седмицата правителството ще представи предложения за актуализация на бюджета. Обмисля се и вариант за финансиране на държавата чрез теглене на нов дълг от международните пазари, като все още се правят сметки за него, обяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.

1 млрд. лв. ще бъдат прехвърлени към Фонд „Безработица”, за да може да се поеме мярката „60 на 40”. Идеята е тя да служи на бизнесите, които имат перспектива, но заради кризата с коронавируса са ограничени, а не да бъдат спасени тотално фалирали. „Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат заедно със своите работници, да запазят заетост – тези, които не смятат, че могат да отделят част от собствените си резерви и не искат да проявят солидарност, няма смисъл да коментират мярката”, допълни Горанов.

Горанов посочи, че в ресторантьорския бизнес по-лесно се обучават кадри, отколкото в завод за автомобилни части. И предупреди пред предаването, че работодателите, които не мислят да са солидарни, могат да пуснат служителите си на трудовата борса. Според него обаче, например Франция, която дава 45 млрд. евро, всъщност като процент от БВП дава по-малко, отколкото България. „Не можем толкова дълго, колкото на някои им се иска, да помагаме“, подчерта той, напомняйки, че сме държава във Валутен борд.

Системата за допълнителни трудови възнаграждения в бюджетната сфера може поне кратосрочно да бъде преустановена. „Възможни са всички решения, свързани с ограничения – нека не прибързваме преди да видим колко точно е силен ударът”, коментира Горанов. Става въпрос за допълнителните трудови възнагражданиея за постигнати резултати. „Разходът за едни е приход за друг”, напомни Горанов.

Ще стигнем до стопанска криза – все още са предимно страховете за здравето, предупреди финансист №1. Според него малко са секторите, които няма да бъдат директно засегнати. По думите му основната задача в момента е да не се прекъсват социалните функции на държавата, която трябва да се погрижи за прехраната на близо 3 млн. души. „Това са пенсионери и заетите в бюджетната сфера”, поясни Горанов.

Намаляване на ДДС за ресторанти не се предвижда, тъй като това е данък, който не се плаща от тях. Завръщащите се от чужбина българи също ще могат да използват безлихвените кредити до 1 500 лв. „Ако те докажат, че те са работили и са се осигурявали на подобни доходи в Европа, то имат това право”, увери Горанов. Това се отнася и до самоосигуряващите се граждани като архитекти, нотариуси, адвокати, частни съдебни изпълнители. Те ще се дават с идеята, че след здравната криза ще могат да рестартират дейността си бързо.

Гражданите със запорирани сметки може да използват електронните услуги на приходната агенция. „За всеки конкретен случай има различен повод – за тези с натрупани преди години задължения ще бъде по-сложно”, коментира финансовият министър. Наемодателите няма да могат да изгонят своите гости за периода на извънредното положение в случай, че живущият не може да си плати навреме дължимата сума.

Относно 700 млн. лв., с които ще бъде допълнен капиталът на Българската банка за развитие, Горанов каза, че все още се правят пазарни тестове. Към момента идеята е търговските банки да преценяват до 1 млн. лв., а между 1-2 млн. лв. да се преглеждат и от страна на БРР дали предложенията отговарят на стандартите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене