Представят инициатива за нулева корупция в общините

Министерството на икономиката, съвместно с международната организация „Трансперънси интернешънъл“, ще представи инициатива за нулева корупция в общините. Целта е насърчаване на инвестициите и гаранции за бизнеса срещу корупционния риск.

Най-големият страх на бизнеса, когато инвестира у нас, са корупционните практики, според министъра на икономиката Кирил Петков. Затова министерството ще предоставя сертификати за общини с нулева корупция, където инвеститорите да се чувстват сигурни, обясни той.

„Което не означава само маркетинг, означава да променят част от системите си, означава да има и контактно лице, което е извън министерството, в случая партньор като „Трансперънси интернешънъл“, където всеки бизнес, който има дори и леко притеснение, да може да се обажда и по този начин да контролираме нивото на корупция и да се знае, че всяка една община, която се сертифицира по този начин, наистина е решила да намали и да елиминира този риск.“

Така ще се създаде вътрешна конкуренция между общините за проекти и за инвеститори, коментира още министър Кирил Петков.

„По този начин общините, които пък първо го направят, най-голяма част от инвестициите ще бъдат насочени при тях.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене