Пролетна среща в село Илинден

Кметството на погранич­ното село огласи, че с взаи­модействието на Съюза на ветераните от войните подгот­вят възпоменателна работна среща с потомството на набор 1920 година, първият набор след освобождаване на се­лото от петвековно османско робство, първият набор след края на голямата война, набо­рът, който записва името си в победата на Втората световна война 1939 – 1945 година.

Един от безсмъртния отряд на участниците във война­та е Георги Ряшев (вечна му памет), който сега щеше да е сред столетниците-ветерани от войните и браздите.

Като ученик, юноша и мла­деж Георги с гордост разказ­ваше за баща си участвал в голямата война през 1912 – 12918 година. Негов другар бе учителя Никола Донков от Гърмен. Двамата осуетиха оп­ита на Иван Дончев да учреди съюз на легионерите сред ли­бяховската младеж. Разобли­чаваха идеята на генерал Лу­ков за създаване на С.Б.Н.Л.

Войнишката служба на Ге­орги започна в Неврокоп, завърши в Серес, а по-късно продължи в 16-та беломорска дивизия, която преследваше немците из Шумадия, Унгария, Австрия.

Ветеранът от войната раз­казваше за участието му в епичната битка при Драва Чехи, където на 12-ти март геройски загинал Андрей от Либяхово. Опитал се Георги да му помогне, но не успял. Андрей загинал там.

Георги се завърна невре­дим от фронта, доказа се като храбрец, а след войната като образцов стопанин на лично­то и обществе­но стопанство, в образцов дом в Либяхово и в град Стамбо­лийски.

На пролет­ната среща в Илинден на 21- ви и 22-ри март ще разговаря­ме за класа на ветерана, за схватката му с лидера на леги­онерите в Илин­ден, за лукавия марш из демо­кратичния свят, за подвизите на 11-та маке­донска и 16-та беломорска де­визии в бойния ход към Берлин. Ще разгова­ряме с потомството на ветера­ните от войните през двадесе­тия век и ще увековечим паметта и като засадим сто жълъди от канадски и странжански дъб върху пустеещата барчина над селото, в дво­ра на старото училище и в двора на Бо­городичния храм.

Барчинката, залесена от потомството на ветера­ните можем да назовем „Илинденска­та могила на безсмъртния отряд” от све­товния без­смъртен полк на победата над фашизма преди 75 годи­ни.

Предстоящата среща на 21-ви и 22-ри март бе огласена от дядо Борис Гърнев от дом „Илинден” в село Бойково, Пловдивско, ветеран от войните и браздите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене