Откриват бюст-паметник на митрополит Натанаил в центъра на Гоце Делчев

Бюст-паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще бъде открит тази неделя /8 март/ в центъра на град Гоце Делчев. Паметният знак на духовния водач ще е на площад „Митрополит Натанаил”. Решението взе единодушно общинският съвет по предложение на кмета Владимир Москов преди една година.

Натанаил Неврокопски е висш български православен духовник, Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Идейният проект за паметника е дело на младия и талантлив скулптор Илия Бояров.

Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – безчинно скромен по детски, всеопрощаващ, пословичен, безсребреник, благ и чужд на суетата.

С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Неврокопският владика строи и възстановява храмове и манастири, възпитава във вяра стотици млади хора в летните детски лагери в манастира на Хаджидимово, издава православна книжнина, организира социални кухни и културни събития.

Освен огромния му принос за Неврокопската епархия и Българската православна църква, митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира «Свети Георги Зограф» в Света гора.

Без неговите усилия през 80-те години на миналия век днес можеше да нямаме български манастир в Атон. Неврокопски митрополит Натанаил бе истински християнин и водач на църквата. Направи много за духовенството, за строителството на православни храмове. Проповядваше вярата, предаваше тази вяра на миряните. Уважаваха го и зад граница не само духовници, но и политици, и държавници.

Заради всичко, което е направил през земния си път в полза на хората и църквата, община Гоце Делчев и общинският съвет взеха решението да бъде изграден бюст-паметник на митрополит Натанаил, който ще се намира в центъра на града на площада, носещ неговото име от 27.10.2016 г.

Паметникът, заедно с уникалната градска архитектура от началото на миналия век, ще превърне площад «Митрополит Натанаил» в прекрасен архитектурно-монументален акцент на най-красивата улица в Гоце Делчев – улица „Търговска“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене