Прекратиха делото срещу гоцеделчевския полицай Димитър Попов, обвинен за боя над Благой Падарски, потърпевшият сам си наранил окото

съд благоевград

Съдът прекрати делото сре­щу 40-годишния полицай Ди­митър Попов от РУП – Гоце Делчев, който бе обвинен, не причинил лека телесна повре­да на Благой Пъдарски по вре­ме на работа. След вчерашните пледоарии разложката районна съдийка Яна Димитро­ва върна делото обратно на прокуратурата с мотива, че по време на съдебното следствие е установено, че главният по­лицай не е бил на работа. То­ва беше и основната теза на защитата в лицето на адвокат Росен Кацарски. В пледоария­та си той акцентира, че обви­нението за длъжностно прес­тъпление е несъставомерно, тъй като Димитър Попов е бил в полицията като пострадало от престъпление лице, а не по време на служба.

Това заяви и подсъдимият полицай във вчерашните си обяснения в съда. Той отрича, че е набил Благой Пъдарски пред очите на още трима не­гови колеги. Версията на по­лицаите за насиненото му око е, че нарочно се е самонаранил.

Полицай Димитър Хаджиев свидетелства в съда, че съпро­вождал Благой Пъдарски и го видял, че докато изкачвал стълбите към втория етаж, сам се ударил.

Съдебният медик д-р Топа­лов, който вчера е бил разпи­тан за изготвената от него ек­спертиза за леката телесна повреда на Пъдарски, не е из­ключил и тази вероятност, ка­за адвокат Кацарски.

Определението на съдия Яна Димитрова не подлежи на обжалване и сега „топката“ е у прокурор Цветанка Гогова, която ще прецени следващия си ход.

Гл. полицай Димитър Попов е експерт в кримилабораторията на РУП – Гоце Делчев. Той бе обвинен за престъпле­ние по чл. 131 от НК – лека те­лесна повреда на задържания Благой Пъдарски по време на служба. Тъй като е неосъждан, бе освободен от наказателна отговорност и делото срещу него се гледа по реда на чл. 78а от НК, който предвижда при осъдителна присъда админис­тративно наказание глоба от 1000 до 5000 лв.

Фактическата обстановка, която бе установена от следо­вател Илияна Ангелова, а след това отразена и в наказател­ното постановление на проку­рор Цветанка Гогова, е след­ната: На 16-и март 2013 г. око­ло 13 часа в кабинет № 16 на втория етаж на РУП – Гоце Дел­чев Димитър Попов нанесъл удари в област на главата и тялото на Благой Пъдарски, в резултат на което му причинил травматичен хематом на кле­пачите на дясното око, съче­тан с оток и кръвонасядане, до­вели до временно разстрой­ство на здравето. Наказател­ната вендета била заради то­ва, че Благой Пъдарски счу­пил с камък задното стъкло на личния автомобил на ченгето. Неговият „фолксваген Пасат 4″ бил паркиран пред блока му и през нощта той лично видял от терасата на апартамента си как някакъв мъж троши стък­лото. Димитър Попов, който по същото време се водил на раз­положение към дежурната оперативно-следствена група, видял добре маратонките „Адидас“ на вандала, които му се сторили познати от друго ско­рошно разследване. Той имал набито око, тъй като е специа­лист именно по трасологични следи в криминалната лаборатария, и затова се обадил на колегите си от РУП – Гоце Дел­чев. Около обяд тримата уни­формени посетили Благой в дома му, попитали го какви ма­ратонки носи и го отвели в ра­йонното управление за справ­ка, където се разиграла и на­казателната акция.

След като скандалът бе ог­ласен, Димитър Попов, който е активист на най-големия по­лицейски синдикат – СФСМВР, бе наказан дисциплинарно от полицейския директор коми­сар Георги Костов, но наказа­нието бе отменено от Админис­тративен съд – Благоевград.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене