Стотици родолюбци се събраха в местността Порогош на махала Павлевска в най-дългото село в България – Градево

Стотици родолюбци се събраха в местността Порогош в махала Павлевска на най-дългото село у нас – Градево. Потомци, дошли от различни краища на страната, а някои и от чужбина, цяла година чакаха с нетърпение съботния ден, за да се съберат на обща трапеза и да си кажат блага приказка. Събирането им се прави за втора година след освещаването на параклиса „Св. Четиридесет мъченици”. Масивната постройка е непосредствено до малкото параклисче, което бележеше древното оброчище.

Главен инициатор и финансов благодетел за построяването на параклиса е Светла Везенкова. Преди 5 години тя започва градежа на светата обител, край която вече се прави среща на поколенията. Параклисът вече е с обособена градинка около себе си насред дивната красота на Пирин планина и село Градево.

На мястото има прекарана вода, прекрасен навес и място за готвене, пригодено за всички, решили да прекарат време в Порогош. Свещеник освети няколко казана курбан, които бяха подготвили организаторите и благослови всички, като пожела много дълги години да се помни това място и хората да го посещават.

Дългите трапези, опънати на мястото, събраха близки от различни краища на България. Наздравици с празнуващите вдигнаха и кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, който бе със своята съпруга Мария, председателят на общинския съвет – Владимир Христов, и кметът на село Градево Кирил Йосифов

Стотици родолюбци се събраха в местността Порогош на махала Павлевска в най-дългото село в България – Градево снимка 1

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене