Никола Панчев, собственик на малък семеен хотел “Бохема”: Готови за нов протест, ако нещата останат без съответната промяна!

Над 50 собственици на ресторанти, хотели, малки магазини, складове и други търговски обекти се събраха на централния площад в Гоце Делчев, пред паметника на патрона на града, в знак на протест срещу прословутата Наредба №18, разбунила духовете в бранша. Това се случи, независимо от новините за отлагането с 6 месеца на влизането й в сила.
“Ние сме тук, за да покажем несъгласието си във връзка с готвените законодателни промени. Ние сме тук, независимо от това, че се отложи влизането в сила на наредбата с 6 месеца, за да покажем, че сме готови за нов протест. Ние не протестираме срещу това да има някакъв ред в бизнеса, а за това да бъдат променени някои от текстовете. В тях се стига до моменти, в които собствениците и работниците в даден обект например не могат да ползват безплатна храна или кафе по време на работа. Всичко трябва да се маркира, всичко да минава през рецептурници, в същото време програмата дърпа от складовите наличности, което означава, че трябва да плащаме данъци върху това, което предлагаме като социална придобивка на персонала или ползваме самите ние.
Има още неща, които будят най-малкото недоумение. Такъв пример е, че нашите рецептурници стават явни за проверяващия обекта. Все пак всяко заведение има своите специални рецепти, заради които клиентите идват и ни търсят. Така, ако например тайната на успеха на едно заведение е пилешката супа, то проверяващият има право да види рецептата. Тя може да бъде споделена с други и това вече се досещате какво води след себе си. Наредбата утежнява работата най-вече на по-малките обекти, които ще се видят принудени да затворят. В тази светлина съответните софтуерни продукти допълнително утежняват работата на обектите, чиито финанси ще бъдат утежнени с около 30-50 лева на месец средно. В обекти като този, който ръководя, цифрата стига 150-200 лева, което е абсолютно нов разход, който до момента не сме имали, и е нова тежест, най-вече за малките търговци.
Някои побързаха да ни обвинят, че не желаем нещата да излязат на светло. Смея да твърдя обаче, че при нас отдавна нещата са на светло. Може би има все още търговци на едро, които правят нерегламентиран внос, които пускат стоки без ДДС или други такси, но тогава в този случай говорим за контрабанда. Може би трябва да се акцентира върху този проблем. При нас движението на стоки, услуги и хора минава през ваучери, банков път, плащане с карти, изключително трудно и рисковано е да не се издават касови бележки или други документи, защото отдавна режимът при нас е затегнат.
Други коментираха, че това е протест срещу даването на бакшиш, което остава без никаква данъчна санкция, защото при сегашните условия не се показва пред данъчните власти приход за сервитьора. Ние като браншова организация предложихме обаче бакшишът да стане явен, както е в други държави. Така например в някои като САЩ той е 10 процента върху сметката. Все още обаче няма отговор от правителството и компетентните органи и това не е регламентирано в текста на Наредба №18.
При създалата се ситуация ще има и още нещо. Ще се видим принудени да увеличим цените, което ще доведе до намаляване на посещаемостта, а това, от своя страна, ще доведе до фалити на малки и средни търговци. Това ще доведе дотам, че ще бъдат освобождавани хора и на практика формиране на една нова вълна емигранти.
Като хора, които протестираме, ние предлагаме и своите алтернативи. Така например, както във всички държави, най-напред да бъде намалено ДДС-то върху храните. Също така ние не искаме Наредба №18 да бъде отменена, но да бъдат преработени спорните текстове. Да има повече яснота в тях и да няма възможности за нови тълкувания, защото както аз може да я тълкувам, така и съответният проверяващ орган – данъчен или друг – да я тълкува посвоему. Това ще бъде последвано от дълги съдебни борби, които и без това ще усложняват работата на всички в този процес.
При създалата се ситуация ние очакваме промяна. В последния момент тя бе отложена в късните часове на денонощието във вторник с 6 месеца. Да, но след изтичането им тя ще бъде внедрена в действие. Нашата надежда е тя да бъде преразгледана и да не се стига до подобни протести. Нашето присъствие днес е знак, че сме готови за нов протест, ако нещата останат без съответната промяна”, коментира един от основните организатори на протеста в Гоце Делчев – Никола Панчев, собственик на малък семеен хотел “Бохема” в Огняново.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене