Столетницата баба Елена Велковска от Рупите помни всички детайли от живота си

На 10 януари баба Елена Велковска от петричкото село Рупите, бивше Мулетарово, подкара 101 години.

Заварихме я читава и на крака. Спомни си даже и самолетната злополука от 27 юли 1955 година, когато израелски пътнически самолет с 57 души на борда се разбива на стотина метри пред очите й: „Имаме лозе и градина над нашето село на хълма, където бех тоя ден от сутринта. Самолето падна на стотина метра пред мен, точно срещу черквата на баба Ванга. После разбрахме, че в мъглата е влезъл в нашенско, българско без разрешение и другите два самолета, които избегаха веднага са го свалили малко преди да отиде в Гърция, си спомни пред “Монитор“ с мозък като бръснач баба Елена. Много страшна картина беше – хора и багаж беха разхвърляни по целия скат, а самолето гореше още.

Тя си спомня и за 9 септември 1944 година, но уточни: „Партизаните в Петрич дойдоха не на 9, а на 12 септември. Сигурно им е бил дълъг пътя от Беласица планина до Петрич и оттам до Мулетарово, което после го прекръстиха на Рупите“. Баба Елена без колебание назова имената и на 6-те си деца: „Никола, Катя, Иванка, Траянка, Живка и Гълъбина“. Баба Елена помни и сватбата си, макра че овдовява твърде рано и сама отглежда 6-те си деца.  До нея сега  денонощно е синът й, 64-годишният Никола, който я обгрижва, макар че тя още се обслужва сама. Той също се занимава със земеделие, имат 20 декара земеделска земя: „Когато свалиха израелския самолет майка ми е била бременна в шестия месец с мен. Много е била уплашена от гледката. Едва не ме е пометнала“, допълни разказа й синът Никола. А сестрите му сега са, коя в Рупите, коя в Петрич, даже и в Стара Загора.

Преди няколко дни до кмета на Петрич Димитър Бръчков достига вестта, че печката на дърва на баба Елена е вече на близо половин век, развалила се е и е за смяна. За рожденния й ден кметският екип в Петрич изненада столетницата с нова печка на дърва. Донесе й я лично зам.-кметът Илияна Попова. Тя пожела здраве, обич и радост на бабата и всички нейни роднини. Старата печка на възрастната жена се повредила и тя много искала нова за отполение и готвене. Зам. кмета Попова връчи почетен плакет от името на петричкия градоначалник Димитър Бръчков.

Баба Елена Велковска има 6 деца, 18 внуци, 20 правнуци и 3 праправнуци. През целия си живот се е занимавала само със земеделие и работила на полето.Сега вече не може да отива до лозята и градината, но в двора на къщата.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене