Официално: Хижа „Славянка“ – най-добра в България!

В присъствието на многоброен ту­ристически актив от цялата страна на 14 декември 2019 г. в Дома на културата „Средец“ в София се състоя тържестве­на церемония по връчване­то на Годишните награди на БТС за 2019 г. В категория­та „най-добра туристическа хижа“ бе отличена хижа Сла­вянка, стопанисвана от ТД „Момини двори“ – гр. Гоце Делчев. Наградата получи секретаря на дружеството Петър Смилянов, доприне­съл най-много през послед­ните години тя, от изоставе­на гранична застава, да се превърне в модерен и уютен дом за туристите.

Прави впечатление, че туристите от вътрешността на страната ни проявяват по-голям интерес към хижа­та и едноименната планина, отколкото местните туристи.

Може би защото е недоста­тъчно популяризирана, ето защо с описанието по-долу каним туристите да я посе­тят и евентуално нощуват в нея и поскитат из красивата Славянка планина.

Хижа Славянка се намира на около 34 км от гр. Гоце Дел­чев на пътя между селата Парил и Го­лешово. От града до с. Парил се пъту­ва по асфалтов път, а от с. Парил до хижата по черен път.

Хижата е разположена в североизточното подножие на едноименната планина, на 1091 м. надморска висо­чина. Тя е едноетажна с 25 легла в 6 стаи с по 3 легла и два апартамента. Всички стаи имат санитарни възли, телевизор и интернет. Сгра­дата (ремонтирана бивша гранична застава) е водос­набдена, електрифицирана, с локално водно отопление. Има конферентна зала, сто­лова с телевизор, бюфет и кухня. Освен нея има още една новопостроена кокет­на двуетажна сграда с 24 легла в 9 стаи със самостоя­телни санитарни възли, ло­кално водно отопление и те­левизия Булсатком.

На всеки етаж има засе­дателна зала с компютри. Сградата е предназначена за организиране на семина­ри и зелено училище, още повече, че наблизо е резер­ват Алиботуш, известен с го­лямото си биоразнообразие.

През 2013-2014 г. се из­върши цялостно обновяване и модернизация на хижата и пространството около нея по съвместен трансграни­чен проект с гръцката общи­на Просочани, финансиран от Европейския съюз. И за­това тя бе обявена от Съюз­ния съвет на БТС за ‘’хижа на годината’’ и за 2014 год.

Впечатлява туристите ар­хитектурното оформление на дворцовото простран­ство око­ло хижата, както и възста­новяване на част от съществу­ващите в миналото вишка за наблюде­ние, теле­на мрежа (кльон) с портал и окопи, на­помнящи за охрана на грани­цата. Об­мисля се и как да се демон­стрира пред ту­ристиче­ски групи въоръже­на схватка от минало­то между граничари и наруши­тели (ди­версанти), преминаващи българо-гръц­ката граница като спомен от времето на социализма.

До хижа Славянка се оти­ва, първо с автобус до с. Парил (около 30 км.), а след това пеша (около 4 км) за около 1 час. Автобусът тръг­ва от града в 06. 10 и в 17 ч., а връщането от Парил е в 07, 15 ч. и в 18, 20 ч. Движи се само в понеделник, петък и неделя. През студеното по­лугодие няма сутрешен ав­тобус в неделя.

Хижа Славянка е послед­ния пункт от европейския маршрут Е 4 на българска територия. Тя е изходен пункт до забележителни места в Славянка и Пирин. За около 5 часа се отива до първенецът на Славянка – Гоцев вр. (2212 м.), като се минава през Голям Ца­рев връх (до него за около 3 часа). От хижата се отива за около 2 часа и 30 минути до забележителната мест­ност Хамбар дере в района на местностите Олтара и Пе­щерата. И още; х. Славянка – с. Голешово – за 2 часа и х. Славянка – х. Попови ли­вади – около 6 часа.

Двете сгради на хижата се стопанисват от ТД „Момини двори“ – гр. Гоце Делчев, ул. Солун 26. За резервации може да позвъните на теле­фоните 0882966221 (хижаря) и 0882966484 и 0882966485 (на туристическото друже­ство).

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене